Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Τι δήλωσαν 6,7 εκατ. Έλληνες στην εφορία το 2024: Ακίνητα, τόκοι, σκάφη και... οφειλές

Ένας στους τρεις Έλληνες διαμένει σε ιδιόκτητη κατοικία, δύο στους δέκα ζουν με ενοίκιο και περισσότεροι από 83.000 έχουν περιουσία στο εξωτερικό. Αυτό είναι το «φορολογικό αποτύπωμα» της χώρας όπως το αποκαλύπτουν οι περσινές φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την επεξεργασία 6.720.037 δηλώσεων, η ακίνητη περιουσία παραμένει σταθερή αξία: πάνω από 116.000 φορολογούμενοι απέκτησαν ή ανήγειραν ακίνητο το 2024, την ώρα που 2.335.187 νοικοκυριά δηλώνουν ότι ζουν σε ιδιόκτητη κύρια κατοικία.

Παρά το αυξημένο κόστος δανεισμού, πάνω από 1,65 εκατομμύρια πολίτες πληρώνουν δόσεις στεγαστικών ή καταναλωτικών δανείων – μια σαφής ένδειξη της πίεσης στα νοικοκυριά, αλλά και της επιμονής στην απόκτηση στέγης.

Το «μαύρο χρήμα» βόμβα έτοιμη να εκραγεί! Η εφορία σφίγγει τον κλοιό... ενοικιαστές και ιδιοκτήτες παγιδεύονται

Τα στοιχεία αναδεικνύουν μια σταθερή προσήλωση των Ελλήνων στην ιδιοκατοίκηση, παρά τις δημοσιονομικές πιέσεις και την άνοδο του κόστους δανεισμού. Η απόκτηση κατοικίας παραμένει διαχρονικά συνυφασμένη με την έννοια της ασφάλειας, της κοινωνικής ανέλιξης και της οικογενειακής προοπτικής.

Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, πληθωριστικών πιέσεων και αύξησης επιτοκίων, πάνω από 116.000 φορολογούμενοι επένδυσαν σε ακίνητα. Την ίδια ώρα, σχεδόν 1 στους 4 φορολογούμενους επιβαρύνεται με δανειακές υποχρεώσεις, αποδεικνύοντας πως η κατοικία παραμένει πρώτη προτεραιότητα, ακόμη και με σημαντικό προσωπικό κόστος.


Παράλληλα, 1.081.634 φορολογούμενοι δήλωσαν έσοδα 4,69 δισ. ευρώ από ενοίκια – περίπου 4.300 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ 1.672 άτομα δήλωσαν εισοδήματα από ακίνητα στο εξωτερικό, με μέση απόδοση 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Οι φορολογούμενοι με περιουσία στο εξωτερικό φτάνουν πλέον τους 83.216 – με ακίνητα, λογαριασμούς και επενδύσεις που συνιστούν έναν «παράλληλο χάρτη» περιουσίας εκτός συνόρων. Ανάμεσά τους, 21.277 δήλωσαν τόκους από ξένες τράπεζες, συνολικού ύψους 207,75 εκατ. ευρώ.

Το... lifestyle της δήλωσης

Παράλληλα, στα φορολογικά δεδομένα καταγράφεται σταδιακά η ανάδυση ενός νέου καταναλωτικού προτύπου υψηλών απαιτήσεων, που περιλαμβάνει δαπάνες για ιδιωτική εκπαίδευση, κατοχή σκαφών, πολυτελών Ι.Χ. κ.α.
 

Περισσότερα από 5,4 εκατ. αυτοκίνητα, 96.886 σκάφη και 18.699 πισίνες βρίσκονται «καταγεγραμμένα» στα τεκμήρια διαβίωσης – ανάμεσά τους 377 εσωτερικές πισίνες. Την ίδια στιγμή, 131.031 οικογένειες πληρώνουν δίδακτρα για ιδιωτικά σχολεία, με συνολικές δαπάνες άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Και για όσους προσλαμβάνουν οικιακή βοήθειασοφέρ ή δασκάλους στο σπίτι, το κόστος ξεπερνά τα 34,6 εκατ. ευρώ, με μέσο όρο δαπάνης τα 13.787 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Οι συναλλαγές με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα έφτασαν τα 59,47 δισ. ευρώ, με 7,5 εκατ. ΑΦΜ να δηλώνουν αγορές – μια εικόνα που αποτυπώνει τη νέα κανονικότητα στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τη φορολογική παρακολούθηση.

Tags
Back to top button