Κληρονόμοι Τουρκοκύπριου διεκδικούν την Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» και δύο κυβερνητικούς συνοικισμούς, στους οποίους κτίστηκαν προσφυγικές κατοικίες και διαμερίσματα.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα της ηλεκτρονική έκδοσης της κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», για τις υπό αναφορά εκτάσεις, των οποίων η αξία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, δεν αποκλείεται να δοθεί νομική μάχη, εντός και εκτός Κύπρου.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως ανέφερε στην εφημερίδα λειτουργός του Τμήματος Κτηματολογίου, ότι το κόστος για τη Δημοκρατία θα ήταν μηδαμινό σε σχέση με το τι θα διεκδικήσουν οι κληρονόμοι του Τουρκοκύπριου, αν η γη του ιδιοκτήτη απαλλοτριωνόταν όταν αποφασίστηκε να αξιοποιηθούν τα εν λόγω ακίνητα.
Σημειώνεται ότι η αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου κτίστηκε πολύ αργότερα από ό,τι κτίστηκαν οι προσφυγικοί συνοικισμοί, οπόταν με βάση την εμπειρία και τη γνώση που αποκτήθηκε, η επιλογή της απαλλοτρίωσης ήταν ίσως η πλέον οικονομική, αλλά και η πλέον προσφερόμενη λύση. Ο ίδιος λειτουργός ανέφερε ότι το θέμα της απαλλοτρίωσης των εκτάσεων στις οποίες κτίστηκε η Βάση είχε συζητηθεί.
Πάντως, η Κυπριακή Δημοκρατία, στη βάση απόφασης που ελήφθη στο παρελθόν, θεωρεί πως θα αποφύγει τον σκόπελο και κατ΄επέκταση την καταβολή των εκατομμυρίων που θα απαιτηθούν αφού οι κληρονόμοι, σε πρώτη φάση, διεκδικούν επιστροφή της γης τους και κατ’ επέκταση της Βάσης, την οποία για ευνόητους λόγους η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να επιστρέψει, οπόταν η όποια συζήτηση θα επικεντρωθεί στο ύψος της αποζημίωσης που θα δοθεί, αν δοθεί.
Πού στηρίζεται όμως η κυβέρνηση για να θεωρεί πως είναι καλυμμένη; Όπως ειπώθηκε στην εφημερίδα, ελήφθη απόφαση πως όσοι Τουρκοκύπριοι έλαβαν εληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα από το καθεστώς Ντενκτάς, δεν νομιμοποιούνται να διεκδικούν τις δικές τους περιουσίες που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές.
Όπως είναι γνωστό, το καθεστώς Ντενκτάς παραχώρησε ελληνοκυπριακές περιουσίες σε όλους τους Τουρκοκύπριους και μάλιστα αναλόγως της περιουσίας που διέθεταν στις ελεύθερες περιοχές. Με βάση την απόφαση αυτή, θεωρείται δεδομένο ότι ελληνοκυπριακές περιουσίες έχει στην κατοχή του και ο αποθανών ιδιοκτήτης των εκτάσεων στις οποίες κατασκευάστηκε η Βάση και οι προσφυγικοί συνοικισμοί.
Αξίζει να σημειωθεί πως και στο παρελθόν όταν διεκδικήθηκαν από Τουρκοκύπριους οι περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές, η Κυπριακή Δημοκρατία πέραν της γενικής προσέγγισης ότι, «με βάση την πολιτική που εφάρμοσε το καθεστώς Ντενκτάς, λογικά θα πρέπει ο αιτητής να κατέχει ελληνοκυπριακές περιουσίες», βρήκε και άλλους τρόπους να αποδείξει του λόγου το αληθές.
Παράλληλα, όταν στο παρελθόν προέκυψαν διεκδικήσεις τουρκοκυπριακής γης στις ελεύθερες περιοχές από τους ιδιοκτήτες τους, οι κατά καιρούς κυβερνήσεις στην προσπάθειά τους να αποφύγουν νομικές διαδικασίες, εντός και εκτός Κύπρου, προσπαθούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία με τους δικαιούχους, με απαλλοτρίωση ή κάποια μορφής αποζημίωσης των περιουσιών τους.
Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θεωρούν ότι δεν υπάρχει θέμα να καταφέρουν οι κληρονόμοι είτε να ανακτήσουν νομικά τη γη τους είτε να πετύχουν απαλλοτρίωσής της, η οποία μπορεί να δικαιολογηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών κ. Μάκης Οικονομίδης, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά από τον «Φ», ανέφερε πως όντως κληρονόμοι του ιδιοκτήτη των υπό αναφορά εκτάσεων διεκδίκησαν την περιουσία τους.
Έγιναν, είπε, όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες προκειμένου να προστατευθούν τόσο τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον και τα συμφέροντα των προσφύγων, οι οποίοι στεγάζονται στην τουρκοκυπριακή γη. Σύμφωνα με πληροφορίες την εφημερίδα, στον ιδιοκτήτη των εκτάσεων στις οποίες ανηγέρθη (σχεδόν στο σύνολό της η Βάση Ανδρέας Παπανδρέου) ανήκει και η γη στην οποία κτίστηκαν οι συνοικισμοί Τίμης και Κουκλιών στην Πάφο. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στον ίδιο ιδιοκτήτη ανήκει και μικρός αριθμός σπιτιών στα οποία στεγάστηκαν πρόσφυγες στην Επισκοπή.