Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Θρίλερ με την περιουσία του Φετουλάχ Γκιουλέν - Οι πιθανότεροι «μνηστήρες»

Πολλοί είναι οι «μνηστήρες» του εκλιπόντα ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που διεκδικούν όχι μόνο το αξίωμά του αλλά και τα χρήματα που άφησε στον κουμπαρά του, ύψους εκατομμυρίων ευρώ.

Ο άλλοτε υπ' αριθμόν 1 εχθρός του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε στήσει μία ολόκληρη αυτοκρατορία στο εξωτερικό. Η βάση του όμως ήταν στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο ισχυρός άνδρας του Βοσπόρου, όπως γράφει η εφημερίδα Bild, μετά τον θάνατο του 83χρονου χαρισματικού ιεροκήρυκα, ενδιαφέρεται για το ποιος θα είναι ο διάδοχος του άλλοτε στενού του φίλου, κυρίως, όμως, για τα χρήματα που έχει στο σεντούκι του.

Φετουλάχ Γκιουλέν: Από κολλητός του Ερντογάν ο χειρότερος εχθρός του


Ο εξόριστος γκουρού του κινήματος Γκιουλέν, ζούσε εξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999 και απεβίωσε σε νοσοκομείο της Πενσυλβάνια. Στις ΗΠΑ ήταν που έκανε μια τεράστια περιουσία καθώς το κίνημά του είχε μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό.

Ο Τούρκος χαρισματικός ιεροκήρυκας ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός του κράτους της τουρκικής κυβέρνησης. Ως τιμωρία, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ήδη κατασχέσει μέρος των περιουσιακών του στοιχείων, γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Το 2017, ο Ερντογάν δεν δίστασε να παραδεχτεί δημοσίως ότι πήρε το ποσό των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ από τον κουμπαρά του κινήματος Γκιουλέν αλλά προφανώς τα χρήματα που είχε στο ταμείο του ο άλλοτε στενός φίλος του είναι πολύ περισσότερα!

«Οι οικονομικοί πόροι είναι τεράστιοι. Μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζονται σε 200 με 250 εκατομμύρια δολάρια από τα ιδιωτικά σχολεία που χρηματοδοτούνται από το αμερικάνικο κράτος κάθε χρόνο», υποστήριξε τουρκάλα δημοσιογράφος Χαντέ Φιράτ, που εργάζεται στην εφημερίδα Hürriyet. Το κίνημα Γκιουλέν διαθέτει, επίσης, πολυάριθμα ακίνητα και επιχειρήσεις.

Ο Γκιουλέν, όπως και οι ένθερμοι υποστηρικτές του, αφιέρωσαν χρόνια ολόκληρα για να στήσουν ένα παγκόσμιο δίκτυο φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, επαγγελματικών ενώσεων, εταιρειών και σχολείων σε περισσότερες από 100 χώρες του πλανήτη. 

Σημειώνεται ότι υπάρχουν περίπου 150 εκπαιδευτικά ιδρύματα του Γκιουλέν (ιδιωτικά σχολεία που χρηματοδοτούνται από Αμερικανούς φορολογούμενους).

Μέρος αυτών των χρημάτων υποτίθεται ότι θα εισρεύσει στο κίνημα Γκιουλέν μέσω των μισθών των δασκάλων. Και είναι ακριβώς αυτά τα χρήματα τα οποία διεκδικούν πολλοί.

«Υπάρχει ένας αγώνας εξουσίας εδώ και πολύ καιρό. Μένει να δούμε πού θα οδηγήσει αυτός ο αγώνας εξουσίας και αν η οργάνωση θα καταρρεύσει» πρόσθεσε η Φιράτ.

Ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει τον Γκιουλέν για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του τον Ιούλιο του 2016, απομάκρυνε τους υποστηρικτές του από την Τουρκία ενώ συνέλαβε χιλιάδες από αυτούς και είχε χαρακτηρίσει την FETO ως τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με την Φιράτ, η υγεία του Γκιουλέν - ήταν σοβαρά άρρωστος πριν από το θάνατό του - επιδεινώθηκε πρόσφατα λόγω της εσωτερικής διαμάχης στο κίνημά του, ένα μεγάλο μέρος της οποίας αφορούσε το ποιος θα καρπωθεί τα χρήματα.

Ποιοι είναι οι πιθανότεροι διάδοχοι της αυτοκρατορίας Γκιουλέν

Εφόσον υπάρχει διαφωνία σχετικά με το ποιος θα διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του και ποιος θα είναι ο διάδοχός του, το κίνημα Γκιουλέν έχει πλέον διασπαστεί σε πολλά μέρη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ, παίρνουν θέση διάφοροι έμπιστοι του Γκιουλέν, οι οποίοι επιδιώκουν να βρίσκονται σε θέση ισχύος κυρίως λόγω των χρημάτων.

Στην πρώτη γραμμή της κούρσας για την κληρονομιά του Γκιουλέν είναι ο Εμπουσελέμε, ο γιος του Μεσίχ Γκιουλέν, του μικρότερου αδερφού του Γκιουλέν.

Επιπλέον, ο Τσεβντέτ Τιρκίολου, ο οποίος θεωρείται ένας από τους στενότερους έμπιστους του Γκιουλέν και αναφέρεται επίσης ως το «δεξί του χέρι», σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.

Tags
Back to top button