Αισιόδοξοι, ότι η Ελλάδα με ένα άρτια τεκμηριωμένο φάκελο που έχει καταθέσει και με τα σοβαρά επιχειρήματα που προβάλλει, διεκδικεί με μεγάλες αξιώσεις την μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από το Λονδίνο, στην Αθήνα, εμφανίστηκαν, τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, όσο και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.
Ενημερώνοντας τα μέλη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με την ελληνική υποψηφιότητα για την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και την προετοιμασία του σχετικού φακέλου, και οι δυο μίλησαν για έναν εφικτό, εθνικό στρατηγικό στόχο, καθώς η χώρα μας όχι μόνο τηρεί τα κριτήρια, αλλά έχει και συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Ομόθυμη ήταν και η στάση όλων των κομμάτων, που δήλωσαν ότι στηρίζουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στο οικονομοτεχνικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας ότι η εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στην Αθήνα, θα σηματοδοτήσει γενικότερα και μια πολύ σημαντική αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα.
Όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, για τη χώρα μας, που μαζί με άλλες 18 ευρωπαϊκές χώρες διεκδικούν την μετεγκατάσταση του Οργανισμού, είναι στρατηγικός στόχος η ανάπτυξη του τομέα των φαρμάκων, ο οποίος συμβάλει στο ΑΕΠ, κατά 3,5%.
Έγινε είπε, «μια πολύ καλή προετοιμασία του φακέλου μας, η πρόταση έχει ποιοτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, αλλά και πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τηρεί με το παραπάνω όλα τα κριτήρια, ενώ έχει και τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής φαρμακοβιομηχανίας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ακόμα, ότι σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο η Ελλάδα προωθεί την πρότασή της να αλληλοϋποστηριχθούν οι χώρες του Νότου στη πρώτη ψηφοφορία.
«Ποιοτικά, ο δικός μας φάκελος είναι ο καλύτερος. Εντός του Σεπτεμβρίου θα γίνει η αξιολόγηση των τεχνικών χαρακτηριστικών, ενώ τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται η τελική απόφαση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και αφού θα έχουν προηγηθεί τρεις ψηφοφορίες, με την τελευταία να γίνεται ανάμεσα στις δύο επικρατέστερες» σημείωσε.
Ο κ. Ξανθός, μίλησε από την πλευρά του για μια κοινή προσπάθεια με εθνικά χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου, με τους 900 εργαζόμενους και με τη διαρκή παρουσία των πάνω από 3.500 εμπλεκομένων στο χώρο του φαρμάκου, είναι ένα κρίσιμο αναπτυξιακό κομμάτι».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ