Τρεις φίλοι θέλησαν να αναβαθμίσουν το λεγόμενο street food σε Φεστιβάλ!
Το πρώτο Thessaloniki Street Food Festival είχε μια ανέλπιστη, για τα δεδομένα, θετική ανταπόκριση από την Θεσσαλονίκη και τους Θεσσαλονικείς. Ήταν σαν να το περίμεναν από καιρό και η πόλη και οι πολίτες της. Πάνω από 50.000 άτομα βρέθηκαν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή γεύσης κι ήχων που έγινε στο χώρο του Δημαρχείου το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου.
Ο απόηχος του παρά την χρονική απόσταση από το γεγονός παραμένει …
Αλλά, ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτήν την διοργάνωση; Η απάντηση απλή: Τρεις φίλοι. Πρόκειται για μία όμορφη πρωτοβουλία τριών φίλων που ένιωσαν την ανάγκη να εκφραστούν μέσω της αγάπης τους για την τέχνη της μαγειρικής και της μουσικής.
Η δημιουργική ομάδα του SoulFood Thessaloniki, κράμα των Upnloud & Black Radio Berlin (Κωστής Καρατζιάς, Ντέμης Σαμαράς και Χρήστος Εξαρχόπουλος), βρίσκεται πίσω από αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα, για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης.
Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από ταξίδια αυτών των ανθρώπων στο εξωτερικό, την αγάπη τους για το φαγητό και φυσικά την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Τονίζουν χαρακτηριστικά, πως η Νύφη του Θερμαϊκού αποτελεί “σταυροδρόμι των Λαών”, η οποία τα παλιότερα χρόνια υπήρξε κοιτίδα πολυπολιτισμικότητας, σήμερα έχει διατηρήσει αυτή την πολυπολιτισμικότητα στις “γεύσεις” της: Μπαχάρια, αρώματα, πρώτες ύλες και συνταγές απ’ όλο τον κόσμο. Από τις Ινδίες μέχρι την Αμερική, τα Ευρωπαϊκα γλυκά μέχρι τα σούσι της Ασίας.
Ο Costis Senior Caratzias κι ο Demis Samaras είναι γνωστοί dj της πόλης. Ενώ ήταν ακόμα φοιτητές, συγκρότησαν τον Upnloud (Διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός), το 2008. Σύντομα μετατράπηκε σε μια πλατφόρμα που άρχισε να στήνει πάρτυ, φεστιβάλ και δράσεις στην πόλη. Το κοινό πάθος για τη μουσική τους ένωσε. Η διαδρομή τους είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Από το πρώτο στούντιο, ένα υπόγειο στην Ανθέων, τα μαγαζιά τη νύχτα κι αργότερα στην παρέα προστέθηκε ο Νick Kiriazis. Με τη δική του βοήθεια είχαμε ένα web ΤV Show με την επωνυμία, Lollipop Frames. Εκεί φιλοξενήθηκαν οι Βig Shine, Cayetano, ο Στάθης Παναγιωτόπουλος κι άλλοι καλλιτέχνες. Kάπως έτσι, μέσα από μία δυνατή φιλία, επομένως στέρεα θεμέλια, πάρθηκαν οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις, που φυσικά απαιτούσαν σκληρή δουλειά .
Τον περασμένο Σεπτέμβριο στον Μύλο, είχαμε το πρώτο Flea Market & Street Food στην πόλη, ενώ παράλληλα συγκροτήθηκε, το Soulfood Thessaloniki. Ας μιλήσουμε όμως για το πρώτο. Μία ανοιχτή αγορά με vintage αντικείμενα, βινύλια, ρούχα, κοσμήματα, φαγητό και παράλληλες εκδηλώσεις, με έμφαση στην street κουλτούρα. «Είναι κάτι που ξεκίνησε με τη λογική, να μάθεις να μεταποιείς κάτι που δεν χρειάζεσαι ή να μάθεις να μην το πετάς, αλλά να το ανταλλάσσεις ή να το πουλάς. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε κάτι αντίστοιχο στο Βερολίνο ". Aυτή ήταν μόνο η αρχή. Η επιτυχία έδωσε το έναυσμα για τη συνέχεια. Το 2ο Flea Market & Street Food SKG έγινε στο Lab’ Attoir. " Εκεί ξεχώρισε ο κόσμος την δική μας διοργάνωση, από άλλα κακέκτυπα που εμφανίστηκαν στο μεσοδιάστημα ".
Παράλληλα με τα Flea Markets, υπήρχε η ιδέα του Soulfood Thessaloniki. " Μαζί με τον Χρήστο με τον οποίο γνωριζόμαστε χρόνια (ήταν και αυτός στον διαδυκτιακό Upnloud) και με τον Κωστή ήταν συγκάτοικοι, νιώθαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε κάποια street events, με γνώμονα το φαγητό. Έτσι ξεκίνησαν τα πρώτα Soulfοod events με μας να μαγειρεύουμε και να διαλέγουμε το κατάλληλο soundtrack. Κάπως έτσι, τον Δεκέμβριο του 2016 πήραμε την απόφαση για το 1ο Thessaloniki Street Food Festival. Οι πλανήτες ευθυγραμμίστηκαν και εμείς δουλέψαμε σκληρά για 5 μήνες ώστε το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, να μετατρέψουμε το νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης στο μεγαλύτερο Street Food event των Βαλκανίων ".
Στόχος της παρέας, μέσα από τις γεύσεις να αναζητήσουν και να παρουσιάσουν την κοινή ταυτότητα, να γνωρίσουμε το διαφορετικό και το ξένο, οι ουρανίσκοι μας να εξερευνήσουν νέες γεύσεις και οι σκέψεις μας να ταξιδέψουν νοητά " Αισθάνεσαι ευτυχισμένος, όταν βλέπεις η προσπάθεια και το όραμα σου, μαζί με την δική σου σκληρή δουλειά και της ομάδας-παρέας, να αγκαλιάζεται από τόσο κόσμο ". Κίνηση που έγινε λατρεία κι αναμένεται να γίνει θεσμός τα επόμενα χρόνια στη Θεσσαλονίκη.