Το αγγελούδι μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τα Γρεβενά στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Παρέμεινε στην εντατική από τις 5 Μαϊου αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τη μεγάλη μάχη…
Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κατέληξε χθες το 2χρονο αγοράκι από τα Γρεβενά. Είχε εκδηλώσει αιμορραγικό εξάνθημα στις 04/05 στα Γρεβενά και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Ιπποκράτειο Nοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου και νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από 05/05 με μηνιγγίτιδα τύπου Β σε άσχημη κλινική κατάσταση. Πρόκειται για το 9ο περιστατικό μηνιγγίτιδας από τις αρχές του 2017.
Πρόσφατα το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και χορηγείται δωρεάν από την ηλικία άνω των δυο μηνών για βρέφη, παιδιά και ενήλικες που ανήκουν στις «ομάδες υψηλού κινδύνου».Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μηνιγγίτιδας και με πρόσφατα μηνύματά τους ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κ. Νταλούκας και πλήθος παιδιάτρων από όλη την Ελλάδα έστειλαν το μήνυμά τους στους γονείς αναφέροντας ότι: «Η μηνιγγίτιδα προλαμβάνεται και θεραπεύεται μόνο μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού. Γονείς και παιδίατροι πρέπει να λειτουργήσουν με κοινό στόχο την πρόληψη για την καταπολέμηση της ασθένειας.»
Πληροφορίες για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ραγδαίως εξελισσόμενη η οποία παρουσιάζεται αρχικά με συμπτώματα μιας απλής ίωσης όπως πυρετό, εμετό και πονοκέφαλο, αλλά που εντός 24 ωρών μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή μηνιγγίτιδα και σηψαιμία που απαιτούν επείγουσα νοσηλεία στην εντατική και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο. Σύμφωνα με στοιχεία περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει παρά τη θεραπεία, ενώ ένα στα πέντε άτομα που επιβιώνει εμφανίζει μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής ή μαθησιακές δυσκολίες.
Σήμερα, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οφείλεται κυρίως στην οροομάδα Β (MenB) και ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών στην Ελλάδα (52 άτομα ετησίως) και τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, με τα βρέφη κάτω του ενός έτους να αποτελούν την κυριότερη ευπαθή ομάδα που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης.
Σύμφωνα με δημόσια τοποθέτηση της, η Δρ. Τζωρτζίνα Τζανακάκη από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας της ΕΣΔΥ, η οποία είναι επίσης μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εκτιμά ότι μέχρι το 2020 τα περιστατικά μηνιγγίτιδας Β θα αυξηθούν κατά 60% και η θνητότητα εξαιτίας της μηνιγγίτιδας Β κατά 40%.