Είκοσι εννέα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν για τις επιδόσεις τους στην ανακύκλωση γυάλινων συσκευασιών, στους ειδικούς κάδους (κώδωνες) της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).
Εκεί, στις 3 περίπου τα ξημερώματα, καταλήγουν μεγάλες ποσότητες γυάλινων συσκευασιών από μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη κατανάλωση γυαλιού.
"Η συμμετοχή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην ανακύκλωση γυαλιού είναι κρίσιμη καθώς η ΕΕΑΑ επιτυγχάνει σε εθνικό επίπεδο το στόχο για όλα τα είδη ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, πλαστικό και μέταλλο) πλην του γυαλιού. Συνεπώς υπάρχει και η νομική υποχρέωση για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου", επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Δημήτρης Παπασωτηρίου, υπεύθυνος του Τμήματος Μάρκετινγκ και ΟΤΑ της ΕΕΑΑ, με αφορμή την εκδήλωση βράβευσης που θα γίνει απόψε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Παπασωτηρίου, επισημαίνει ότι εκτός από την περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπου τοποθετήθηκαν οι μπλε κώδωνες κοντά στα καταστήματα, αναπτύχθηκε, επίσης, δίκτυο με μπλε κώδωνες στο 4ο και 5ο δημοτικό διαμέρισμα της πόλης, στις περιοχές Τούμπας και Χαριλάου.
"Πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο σε επίπεδο γειτονιάς , σε μια περιοχή 200.000 κατοίκων, και από τα στοιχεία που διαθέτουμε αποδεικνύεται ότι οι κάτοικοι ανταποκρίνονται περισσότερο από ό,τι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων", τονίζει. Αποδίδει, μάλιστα, το γεγονός στη συνείδηση ανακύκλωσης που διαθέτουν οι πολίτες και αποτυπώνεται, εξάλλου, στην αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης όλων των υλικών κατά 10% το 2016 σε σχέση με το 2015.
Στο σημείο αυτό αναφέρει ότι έχει καταγραφεί το πρόβλημα που παρατηρείται να δυσκολεύονται οι υπάλληλοι των καταστημάτων να τοποθετούν τα μπουκάλια, ένα – ένα, στην ειδική υποδοχή του μπλε κώδωνα. Για το συγκεκριμένο λόγο ενημερώνει ότι έχουν γίνει σε αυτόν ειδικές μετατροπές προκειμένου να χωρά τις ειδικές τσάντες από μια θυρίδα που έχει δημιουργηθεί. Απευθύνει, μάλιστα, έκκληση στο δήμο προς την κατεύθυνση της διενέργειας συστάσεων από τους επόπτες καθαριότητας στους υπευθύνους των καταστημάτων, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία.
"Θέλουμε να εμπλακούν όσο το δυνατόν περισσότεροι οι δημοτικές αρχές για να πειστούν περισσότερο τα καταστήματα να χρησιμοποιούν τους μπλε κώδωνες και να μην πετούν το γυαλί στον πράσινο κάδο. Άλλωστε και η ίδια η ΕΕΑΑ υλοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης στα καταστήματα και λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν", προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, τον χαρακτηρίζει έναν από τους πρωτοπόρους δήμους για τα ανακυκλώσιμα που εκτρέπει από την υγειονομική ταφή και σημειώνει ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια συνεχή άνοδο στα ποσοστά ανακύκλωσης τα τελευταία 5 χρόνια, δηλαδή από το 2011 που μπήκε στο σύστημα των μπλε κάδων.
Σημειώνει, τέλος, ότι ειδικά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης γυαλιού για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος συμμετέχουν 180 δήμοι σε όλη την Ελλάδα.