Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το ρόδι, πέρα από τα πολλαπλά του οφέλη για την υγεία, έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες, χάρη στα πλούσια αντιοξειδωτικά του. Πρόσφατα, όμως, μια νέα έρευνα που έγινε στην Ελβετία, υποστηρίζει ότι το πολύτιμο φρούτο χαρίζει και μακροζωία.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, το ρόδι διατηρεί σε φόρμα τα μιτοχόνδρια, τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» των κυττάρων. Συγκεκριμένα, κάποιες χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στο ρόδι, μετατρέπονται από τους μικροοργανισμούς, που ζουν φυσιολογικά στο έντερο, σε μια σύνθετη ουσία με την ονομασία “ουρολιθίνη Α”. Η ουσία αυτή, σύμφωνα με την επιθεώρηση “Nature Medicine”, προωθεί την “ανακύκλωση” των μιτοχονδρίων, ώστε να γεμίσουν τις μπαταρίες τους τα κύτταρα και να καθυστερήσει η διαδικασία της γήρανσης.
Στο πλαίσιο πειραμάτων, που έγιναν σε σκώληκες και ποντίκια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η “ουρολιθίνη Α” μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής και να βελτιώσει τις επιδόσεις. Συγκεκριμένα, οι σκώληκες που έλαβαν τη σύνθετη ουσία έζησαν σχεδόν κατά 50% περισσότερο, ενώ τα ηλικιωμένα ποντίκια μπορούσαν να καλύψουν κατά 42% μεγαλύτερη απόσταση τρέχοντας.
Γνωρίζουμε όλοι ότι με την πάροδο των χρόνων οι μύες αποδυναμώνονται και τα μιτοχόνδρια λειτουργούν λιγότερο αποδοτικά. Ως εκ τούτου ο ανθρώπινος οργανισμός αποδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο. Κρατώντας τους μύες νέους τρώγοντας ρόδι, μέσω της ενίσχυσης των μιτοχονδρίων, μπορεί τελικά να παραταθεί σημαντικά η περίοδος λειτουργικότητας ενός ατόμου, αλλά και να περιοριστούν σημαντικά τα περιστατικά πτώσης και τραυματισμού στους ηλικιωμένους.
Ελβετοί επιστήμονες από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης έχουν ήδη ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους, χορηγώντας την ουρολιθίνη Α σε μορφή συμπληρώματος και εκτιμούν ότι τα νέα ευρύματα αποτελούν ορόσημο στο πεδίο της αντιγήρανσης.
Υπομονή, λοιπόν, μέχρι τον Οκτώβριο, που είναι και η εποχή του (μέχρι και τέλη Νοεμβρίου).
olivemagazine.gr