Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

The Guardian: Τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πλανήτης είναι ένα βήμα πριν την καταστροφή!

Η κλιματική κρίση έχει φτάσει σε μια «πολύ ζοφερή στιγμή», προειδοποίησε ένας από τους κορυφαίους κλιματολόγους στον κόσμο, μετά από μια σειρά κρίσιμων αναφορών που έδειξαν πόσο κοντά είναι ο πλανήτης στην καταστροφή, γράφει ο ''The Guardian''. 

Η συλλογική δράση από τα έθνη σε όλο τον κόσμο χρειάζεται τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να αποφευχθεί η επίτευξη του σημείου όπου η σωτηρία του πλανήτη θα είναι αδύνατη, σύμφωνα με τον καθηγητή Johan Rockström, αλλά αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο λόγω των πολύ υψηλών γεωπολιτικών εντάσεων.

Ο Rockström είπε ότι ο κόσμος πλησιάζει "πολύ, πολύ κοντά σε μη αναστρέψιμες αλλαγές" και "ο χρόνος τελειώνει πολύ γρήγορα". Οι εκπομπές άνθρακα πρέπει να μειωθούν σχεδόν στο μισό από τα σημερινά επίπεδα έως το 2030 για να επιτευχθεί ο διεθνώς συμφωνημένος στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου, αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται, σε μια εποχή που οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου έχουν αστρονομικά κέρδη.

Τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου διπλασιάζονται καθώς αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας. Η Shell και η TotalEnergie την Πέμπτη διπλασίασαν τα τριμηνιαία κέρδη τους σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι γίγαντες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου απολάμβαναν τεράστια κέρδη μετά την άρση των περιορισμών κατά του Covid και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αναμένεται να συγκεντρώσει 4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, τροφοδοτώντας εκκλήσεις για απροσδόκητους φόρους που θα βοηθήσουν στη διαχείριση της κρίσης υψηλού κόστους ζωής και στη χρηματοδότηση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν κατά μέσο όρο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε μη δεδουλευμένα κέρδη ετησίως τα τελευταία 50 χρόνια. Οι δεσμεύσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, ακόμη και αν εφαρμοστούν πλήρως, θα οδηγήσουν σε υπερθέρμανση του πλανήτη κατά σχεδόν 2,5 βαθμούς Κελσίου - ένα επίπεδο που θα καταδίκαζε τον κόσμο σε κλιματική καταστροφή, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για το κλίμα.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε ότι όλες οι εκπομπές αερίων που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη σημείωσαν ρεκόρ το 2021, ειδικά οι εκπομπές μεθανίου. Ταυτόχρονα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προειδοποίησε ότι παρά την πιθανότητα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα κορυφωθούν το 2025 και στη συνέχεια θα μειωθούν καθώς οι πολύ υψηλές τιμές ενέργειας θα παρακινήσουν τις χώρες να κάνουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, όλα αυτά μπορεί να μην είναι αρκετά για την αποφυγή σοβαρών κλιματικών συνεπειών.

Οι συμφωνίες του Παρισιού και της Γλασκώβης για το κλίμα δεν τηρούνται. Τα κράτη της G20, υπεύθυνα για το 80% των ρυπογόνων εκπομπών.  Ο Rockström είπε: «Είναι μια πολύ ζοφερή στιγμή, όχι μόνο λόγω των αναφορών ότι οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται, που σημαίνει ότι δεν τηρούμε τις κλιματικές συμφωνίες του Παρισιού ή της Γλασκώβης, αλλά έχουμε επίσης πολλά επιστημονικά στοιχεία ότι είμαστε πολύ, πολύ κοντά σε μη αναστρέψιμες αλλαγές - πλησιάζουμε σε κρίσιμες στιγμές».

Έρευνα του Rockström και των συναδέλφων του, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, βρήκε πέντε κλιματικά σημεία ανατροπής που μπορεί να έχουν ήδη ξεπεραστεί λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως το σημείο καμπής που θα οδηγήσει στην κατάρρευση του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας.

Οι δηλώσεις του Ρόκστρομ έρχονται αφότου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Τετάρτη ότι η δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ήταν «θλιβερά» ανεπαρκής. «Οδεύουμε προς παγκόσμια καταστροφή και επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη ικανά να καταστρέψουν οικονομίες». Οι δεσμεύσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στις συνόδους κορυφής του Παρισιού και της Γλασκώβης, ακόμη και αν εφαρμοστούν πλήρως, θα οδηγήσουν σε υπερθέρμανση του πλανήτη κατά σχεδόν 2,5 βαθμούς Κελσίου - ένα επίπεδο που θα καταδίκαζε τον κόσμο σε κλιματική καταστροφή.



 

Tags
Back to top button