Ο 63χρονος Έντμουντ Ζαγκόρσκι που καταδικάστηκε σε θάνατο για διπλή δολοφονία, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να εμποδίσει την εκτέλεσή του αύριο με θανατηφόρο ένεση, αφού του αρνήθηκαν το δικαίωμα να πεθάνει στην ηλεκτρική καρέκλα.
Ο Ζαγκόρσκι είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1984 αφού κατακρεούργησε δύο άνδρες, τους οποίους είχε προσεγγίσει με την υπόσχεση να τους πουλήσει ναρκωτικά. Τη Δευτέρα, ο θανατοποινίτης ζήτησε να εκτελεστεί με ηλεκτροπληξία, όμως οι σωφρονιστικές αρχές του Τενεσί απέρριψαν το αίτημά του.
Οι δικηγόροι του προσέφυγαν εκτάκτως στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να πετύχουν την αναβολή της εκτέλεσης του πελάτη τους, που επρόκειτο να γίνει αύριο. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το κράτος αρνείται στον κρατούμενο να επιλέξει την μέθοδο της εκτέλεσής του που είναι ένα νόμιμο δικαίωμα» επισήμανε μία εκ των συνηγόρων του, η Κέλεϊ Χένρι, σε ένα δελτίο τύπου που έστειλε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Στο Τενεσί, οι κρατούμενοι που καταδικάσθηκαν στην εσχάτη των ποινών πριν από το 1999 έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ των δύο μεθόδων. Ωστόσο, πρέπει να το κάνουν το αργότερο δύο εβδομάδες πριν από την εκτέλεση, σύμφωνα με τις σωφρονιστικές αρχές της πολιτείας.
Όπως εξήγησε η δικηγόρος του, ο 63χρονος καθυστέρησε να γνωστοποιήσει την επιλογή του διότι ανέμενε την έκδοση μιας απόφασης σε μια προσφυγή που είχε καταθέσει στοχεύοντας να ακυρωθεί ως παράνομη κατά τις εκτελέσεις στο Τενεσί η χρήση τριών φαρμακευτικών ουσιών, μεταξύ αυτών του ισχυρού ηρεμιστικού midozolam με αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητα.
Όμως, το πολιτειακό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του τη Δευτέρα και η απόφαση αυτή «ανάγκασε τον Έντμουντ Ζαγκόρσκι να επιλέξει μεταξύ δύο απόλυτα βάρβαρων μεθόδων εκτέλεσης», τόνισε η Χένρι. Σύμφωνα με την ίδια, η θανατηφόρα ένεση συνιστά ένα πραγματικό «βασανιστήριο» και προκαλεί για «10-18 λεπτά την αίσθηση του πνιγμού, της ασφυξίας και έντονου καψίματος», την ώρα που η ηλεκτρική καρέκλα σκοτώνει σε «15-30 δευτερόλεπτα».