Πως δεν αποθαρρύνεται από τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ, που απείλησαν με κυρώσεις τους δικαστές και τους εισαγγελείς εφόσον ξεκινήσουν έρευνες σε βάρος Αμερικανών ή Ισραηλινών για εγκλήματα πολέμου, διαμήνυσε σήμερα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
«Το ΔΠΔ, ως Δικαστήριο, θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του χωρίς να αποθαρρύνεται, με βάση τις αρχές και τη γενική αντίληψη της υπεροχής του δικαίου» ανέφερε σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι είναι ανεξάρτητος και αμερόληπτος θεσμός που στηρίζεται από 123 χώρες.
Την Δευτέρα, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση στο ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη και έχει ως αρμοδιότητα να δικάζει εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας. Ο Μπόλτον κατήγγειλε την πιθανή έναρξη ερευνών σε βάρος Αμερικανών στρατιωτών που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν αλλά και μια ενδεχόμενη έρευνα σε βάρος του Ισραήλ, με την παρότρυνση της Παλαιστινιακής Αρχής.
«Αν το Δικαστήριο τα βάλει με εμάς, με το Ισραήλ ή με άλλους συμμάχους των Αμερικανών, δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί», είπε, προαναγγέλλοντας μια σειρά πιθανών κυρώσεων σε βάρος των δικαστών και των εισαγγελέων. Χαρακτήρισε επίσης «αναποτελεσματικό, ανεύθυνο και σαφώς επικίνδυνο» το ΔΠΔ.
Το Δικαστήριο υπενθύμισε από την πλευρά του ότι ασκεί τις αρμοδιότητές του μόνο όταν οι χώρες που εμπλέκονται σε κάποια υπόθεση δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε μια έρευνα οι ίδιες.
Η συνθήκη με την οποία ιδρύθηκε το ΔΠΔ έχει επικυρωθεί από 123 χώρες. Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Δικαστήριο ήταν ανέκαθεν ταραχώδεις. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να ενταχθούν στη συνθήκη και έχουν κάνει τα πάντα για να μην διωχθούν Αμερικανοί πολίτες από το ΔΠΔ.