
Παρά τις καθυστερήσεις, την αναστολή των δόσεων από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και τις παρεμβάσεις της Τουρκίας, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου εισέρχεται σε μια καθοριστική φάση υλοποίησης.
Η Ελλάδα και η Κύπρος επιθυμούν να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι έρευνες και η τοποθέτηση του ηλεκτρικού καλωδίου. Το έργο Great Sea Interconnector θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, καθώς αναμένεται να προσφέρει μια νέα εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτόν τον τρόπο, η Κύπρος απελευθερώνεται από την ενεργειακή της απομόνωση, ενώ η Ελλάδα εδραιώνεται ως ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτόν τον λόγο, εντείνονται οι διπλωματικές επαφές και οι προσπάθειες για πολιτικές συμμαχίες. Έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στο υπουργείο Εξωτερικών για την έκδοση Navtex, ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες στα διεθνή ύδατα. Το τμήμα του έργου που βρίσκεται υπό κατασκευή, μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας (Κρήτη), εκτείνεται σε μήκος 898 χιλιομέτρων.
Ρόμπερτ Κιγιοσάκι: Ετοιμαστείτε... Έφτασε το μεγαλύτερο κραχ στην ιστορία – Οι προβλέψεις μου βγαίνουν αληθινές!
Τουρκικές αντιδράσεις
Το περασμένο καλοκαίρι, τουρκικά πολεμικά πλοία παρενέβησαν, εμποδίζοντας ένα ιταλικό ερευνητικό σκάφος να ολοκληρώσει τις εργασίες του, με την Άγκυρα να ισχυρίζεται ότι «θίγονται» τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο και να τονίζει ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή απαιτεί τη δική της έγκριση.
Από την πλευρά της, η Αθήνα αντιτείνει ότι το έργο αποτελεί ευρωπαϊκό σχέδιο κοινού ενδιαφέροντος και ότι η τοποθέτηση επιφανειακών καλωδίων προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο, χωρίς να απαιτείται καμία άδεια. Με αυτή τη λογική, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι η ηλεκτρική διασύνδεση δεν μπορεί να παρακωλυθεί.
Οι τουρκικές προθέσεις φάνηκαν και τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η Άγκυρα έστειλε πολεμικό πλοίο για να παρακολουθεί τις έρευνες για το καλώδιο Κύπρου-Κρήτης, παρόλο που αυτές διεξάγονταν στο βόρειο Κρητικό Πέλαγος. Τα περιστατικά αυτά έχουν τεθεί επί τάπητος στις συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, μαζί με το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή.
Απειλεί για στρατιωτική επέμβαση ο Τραμπ το Ιράν αν δεν υπάρξει πυρηνική συμφωνία!
Η έλλειψη οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θεωρείται βασικός παράγοντας που πυροδοτεί τέτοιες εντάσεις.
Η Τουρκία έχει εκφράσει σθεναρή αντίθεση στο έργο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Cumhuriyet. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να εκδώσει NAVTEX για τη δέσμευση περιοχής ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «τον περασμένο Ιούλιο, η Αθήνα ανέθεσε σε ιταλικό ερευνητικό πλοίο να διεξαγάγει έρευνες για το έργο χωρίς την έγκριση της Τουρκίας. Η Τουρκία αντέδρασε στέλνοντας πέντε πολεμικά πλοία για να παρακολουθήσουν το ιταλικό σκάφος και τα δύο ελληνικά πολεμικά που το συνόδευαν. Αργότερα, το ιταλικό πλοίο έλαβε άδεια από την Άγκυρα, γεγονός που βοήθησε στην αποκλιμάκωση».
Στον ίδιο τόνο, η εφημερίδα Turkiye, επικαλούμενη τουρκικές διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, χαρακτηρίζει τα βήματα της Ελλάδας «προκλητικά». Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι «οι δραστηριότητες αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους θεμελιώδεις κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας», προσθέτοντας ότι «τα μονομερή βήματα της Ελλάδας είναι απαράδεκτα, καθώς τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί». Παράλληλα, τονίζεται ότι η Τουρκία έχει ήδη καταθέσει τις αντιρρήσεις της σε διεθνείς οργανισμούς, επικαλούμενη τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.