Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος το Πανεπιστήμιο για 330.000 «αιώνιους φοιτητές» - Πότε αρχίζουν οι διαγραφές

Κανένα περιθώριο αναβολής της απόφασης για τη διαγραφή σχεδόν 330.000 «αιώνιων φοιτητών» από τα πανεπιστήμια, δεν αφήνει το υπουργείο Παιδείας, καθώς όπως δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης «ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως και απαρέγκλιτα».

Η συζήτηση περί διαγραφής από τα πανεπιστήμια, όσων έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα προβλεπόμενα έτη φοίτησης, έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και μάλιστα έχουν νομοθετηθεί και κατά το παρελθόν σχετικές ρυθμίσεις αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, είτε γιατί παρέμειναν σε αδράνεια είτε γιατί καταργήθηκαν όπως έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα όμως το υπουργείο Παιδείας δείχνει ότι θα επιμείνει σθεναρά στον σχετικό νόμο (4957/2022)  -τον οποίο έφερε στη Βουλή η πρώην υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως- και φυσικά θα απαιτήσει από τα πανεπιστήμια να ξεκαθαρίσουν τα μητρώα τους, διαφορετικά θα έχουν επιπτώσεις στο ύψος της χρηματοδότησης, που θα λάβουν. 

Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να πάρουν τελικά τα πτυχία τους, πρέπει να επισπεύσουν τις σχετικές διαδικασίες και να δώσουν εξετάσεις σε όσα μαθήματα «χρωστάνε» διαφορετικά θα χάσουν και την τελευταία ευκαιρία τους. Φυσικά, μέσα σε αυτό το τεράστιο πλήθος των «λιμναζόντων» υπάρχουν και χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται καθόλου να επιστρέψουν στις σχολές και να διεκδικήσουν πτυχία καθώς είναι πολύ μεγάλοι σε ηλικία, έχουν επιλέξει άλλα επαγγέλματα και σχεδόν έχουν… ξεχάσει ότι κάποτε υπήρξαν φοιτητές. Όσο για τους φοιτητές, οι οποίοι εργάζονται, αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας κλπ, εφόσον έχουν ενταχθεί στις σχετικές ρυθμίσεις δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα διαγραφής από τα τμήματα τους.  

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως και απαρέγκλιτα. Τον έχουμε ψηφίσει και θα εφαρμοστεί,  και μάλιστα περιλαμβάνει τη διάταξη, η οποία είναι πολύ πλήρης, και προβλέπει εξαιρέσεις για λόγους υγείας, φοίτηση μερικής απασχόλησης, κ.α. Δε μπορεί και εδώ να είμαστε η διεθνής εξαίρεση. Δεν μπορεί να υπάρχει κουλτούρα κάποιος να πηγαίνει σε ΑΕΙ και να μη διαγράφεται ποτέ», δήλωσε ο Κ. Πιερρακάκης

Και προσθεσε πως:  Μέχρι σήμερα αν κάποιος παρατούσε τις σπουδές παρέμενε εγγεγραμμένος. Όμως η Ελλάδα έχει κατακτήσει ότι δεν έχουμε δίδακτρα στα προπτυχιακά, ενώ στο εξωτερικό έχουν. Καθώς δεν υπήρχε ρύθμιση να διαγράφονται, υπήρξε συσσώρευση των λεγόμενων «αιωνίων» φοιτητών. Είναι θέμα που πρέπει να λυθεί. Το συζητάμε 20 χρόνια, είχε περάσει ανάλογη διάταξη και το 2011 με το ν.2009 αλλά την κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δε μπορεί να έχουμε ένα γιοφύρι της Άρτας. Να πάψουμε να το συζητάμε. Θα τηρήσουμε το νόμο. Μιλάμε για το καλοκαίρι του 2025 και μετά, στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους θα υπάρξει ενεργοποίηση των συγκεκριμένων διατάξεων. Είμαι σαφής. Το μεγαλύτερο κόστος είναι αυτό της ακινησίας, ειδικά σε θέματα που έχουν χρονίσει, όπως τα μη κρατικά AEI, που συζητάμε από τότε που ήμουν εγώ φοιτητής. Να τα κλείσουμε για να πάμε αλλού τη συζήτηση, δεν υπάρχει σε άλλη χώρα περίπτωση να είναι κάποιος φοιτητής 20 και 25 χρόνια. Να μιλήσουμε επιτέλους για τα θέματα που απασχολούν τις άλλες χώρες, όπως τεχνητή νοημοσύνη, δια βίου, κλπ. Μιλάμε για αιώνιους φοιτητές ενώ θα έπρεπε να μιλάμε για «αιώνιους μαθητές», δηλαδή για διαρκή επιμόρφωση», τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. 

 

Σχετικά με την επιβολή στα προπτυχιακά προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας ο υπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Ίσα ίσα, μίλησα για κεκτημένο δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα ξενόγλωσσα προγράμματα μόνο έχουν δίδακτρα, αλλά απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές. Υπάρχει το κεκτημένο λοιπόν, αλλά υπάρχει και το θέμα του πώς η χώρα θα γίνει διεθνές κέντρο εκπαίδευσης. Πρέπει να φέρουμε ξένους φοιτητές και να βρούμε τρόπους ώστε ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων που σπουδάζουν από ανάγκη στο εξωτερικό να μπορούν να σπουδάσουν καλά εδώ. Να κρατήσουμε όσους επιθυμούν να μείνουν στη χώρα, αφετέρου να φέρουμε ξένους φοιτητές εδώ, θα είναι μεγάλος πλούτος για τη χώρα να έχεις ήπια ισχύ με άτυπους πρεσβευτές. Ήρθε η ώρα». 

Tags
Back to top button