Η έναρξη της νέας χρονιάς έχει στιγματιστεί από περιστατικά μέθης ανηλίκων, συχνό φαινόμενο την Πρωτοχρονιά. Πιο συγκεκριμένα, η διασωλήνωση ενός 14χρονου από τα Ιωάννινα αλλά και η μεταφορά στο νοσοκομείο Καλαμάτας ανήλικης μετά από κατανάλωση αλκοόλ είναι δύο από τα περιστατικά που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.
Με σκοπό να βάλει τέλος σε παρόμοια περιστατικά, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το νέο, πιο αυστηρό και ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο σε σχέση με την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε ανηλίκους. Στο πλαίσιο προστασίας της Δημόσιας Υγείας αναμένονται, επίσης, ρυθμίσεις και για το κάπνισμα – η ουσιαστική απαγόρευση του οποίου σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους ήρθε στη χώρα μας μετά από προσπάθεια και αλλεπάλληλες ρυθμίσεις. Σκοπός είναι η εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές χώρες όπου επιχειρείται η απαγόρευση του καπνίσματος και στους εξωτερικούς χώρους.
Με αφορμή τα περιστατικά μέθης ανηλίκων την Πρωτοχρονιά, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, σημειώνει ότι έχουν υπερδιπλασιαστεί οι ανήλικοι που προσέρχονται μεθυσμένοι στα Επείγοντα των δημόσιων νοσοκομείων. «Θα πρέπει να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των μαγαζιών που σερβίρουν αλκοόλ σε παιδιά και ταυτόχρονα οι οικογένειες να είναι πιο προσεκτικές με τα παιδιά τους», σημειώνει, τονίζοντας ότι ακόμη και ένα ποτήρι αλκοόλ μπορεί να είναι επικίνδυνο για ανηλίκους, ειδικά εάν είναι νοθευμένο.
«Συνήθως τα παιδιά αυτά νοσηλεύονται προληπτικά για μια ή δύο ημέρες και πηγαίνουν σπίτι τους καλά. Χρειάστηκε, όμως, παιδιά που προσήλθαν με σοβαρά συμπτώματα από χρήση αλκοόλ να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας). Αυστηροί έλεγχοι επιτέλους στα μαγαζιά. Γιατί αυτή η ανοχή;», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, προτείνοντας ρητή απαγόρευση πώλησης αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους. «Να επιδεικνύουν ταυτότητα στην είσοδο για να είναι γνωστή η ηλικία τους», λέει ο ίδιος, και προσθέτει: «Εάν δεν μπει λουκέτο σε μαγαζιά που σερβίρουν ποτά σε ανηλίκους δεν θα υπάρξει λύση. Επίσης, θα πρέπει να απαγορευθεί σε περίπτερα σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα να πουλάνε σε ανηλίκους αλκοολούχα ποτά».
Τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών προωθούν νομοθετικές ρυθμίσεις για την αυστηροποίηση του πλαισίου διάθεσης αλκοόλ σε ανηλίκους. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, προωθείται η μετατροπή – χωρίς καμία εξαίρεση – σε ποινικό αδίκημα της πώλησης αλκοόλ σε άτομα κάτω των 18 ετών. Επίσης και μεταξύ άλλων, η επαναφορά της αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας να διενεργεί ελέγχους σε κλαμπ και κέντρα διασκέδασης, καθώς και η δυνατότητα άμεσης σφράγισης των χώρων νυχτερινής διασκέδασης εφόσον διαπιστώνεται η διάπραξη ποινικών αδικημάτων.
Απαγόρευση καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους
Παράλληλα με τις ρυθμίσεις για τη διάθεση αλκοόλ σε ανηλίκους, αναμένεται τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για το κάπνισμα στη χώρα μας.
«Στα καπνικά προϊόντα, εκεί πραγματικά υπάρχει ένας τεράστιος χώρος ακριβώς και λόγω των εξελίξεων της αγοράς, ο οποίος είναι αρρύθμιστος», έχει αναφέρει σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, θυμίζοντας τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία τα κράτη-μέλη πρέπει να αποφασίσουν και να νομοθετήσουν την απαγόρευση του καπνίσματος και στους εξωτερικούς χώρους.
Πιο αναλυτικά, στις 3 Δεκεμβρίου 2024, οι Υπουργοί Υγείας των κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν σε συναίνεση για να συστήσουν αυστηρότερους αντικαπνιστικούς κανονισμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν την απαγόρευση του καπνίσματος και του ατμίσματος σε διάφορους εξωτερικούς χώρους, όπως παιδικές χαρές, αίθρια καφετεριών, πισίνες, παραλίες, ζωολογικούς κήπους και ταράτσες εστιατορίων. Η σύσταση αυτή αποσκοπεί στην προστασία των παιδιών και των νέων από τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος.
Μέχρι στιγμής, καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει εφαρμόσει πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, ορισμένα κράτη έχουν θεσπίσει μερικούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, η Σουηδία έχει απαγορεύσει το κάπνισμα σε βεράντες εστιατορίων και μπαρ από το 2018. Άλλες χώρες έχουν απαγορεύσει συγκεκριμένα το κάπνισμα κοντά σε σχολεία ή σε συγκεκριμένους δημόσιους χώρους. Στο Μιλάνο, πρόκειται να απαγορευτεί το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους από αυτό το μήνα.
Στην Ελλάδα, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ρητή απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους όπου συγκεντρώνονται ανήλικοι, όπως παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτή η απαγόρευση ισχύει τόσο για τα κανονικά τσιγάρα όσο και για τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων ή άλλων συσκευών καπνίσματος. Μεγάλο θέμα, βέβαια, είναι οι έλεγχοι και κατά πόσο γίνονται και επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.