Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Τέλος στο τετραήμερο ανοδικό σερί για το Χρηματιστήριο Αθηνών- Αναστάτωση λόγω της Attica Bank

Μακριά από τα χαμηλά ημέρας, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Πιο συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον μονοπώλησε η Attica Bank, η διαπραγμάτευση της οποίας ανεστάλη προσωρινά, λίγα λεπτά αφού επέστρεψε στο ταμπλό, μετά την ολιγοήμερη παύση των συναλλαγών λόγω του reverse split με αναλογία 100:1. Οι ακραίες διακυμάνσεις είχαν ως αποτέλεσμα να μείνει «παγωμένος» ο τίτλος από τις 12:00 μέχρι τις 16:00, όταν και δόθηκε το «πράσινο φως» για την επαναδιαπραγμάτευσή του.

Ειδικότερα, στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 4,85 μονάδες ή -0,34% και έκλεισε στις 1.438,72 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ των 1.432,27 (χαμηλό ημέρας) και των 1.445,11 μονάδων (υψηλό ημέρας). Με αυτό τον τρόπο, μπήκε τέλος στο 4ήμερο ράλι που είχε ενισχύσει τον ΓΔ κατά +2,27%. Εντός του Οκτωβρίου ο δείκτης σημειώνει πτώση -0,91% και από τις αρχές της φετινής χρονιάς ενισχύεται κατά +11,26%.

Σε ό,τι αφορά την Attica Bank, σήμερα επανήλθε στο ταμπλό η μετοχή μαζί με το δικαίωμα στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, η ακραία άνοδος του τίτλου από την προσαρμοσμένη τιμή των 0,524 ευρώ στα 20 ευρώ (+3.716,79%) είχε ως αποτέλεσμα να αποφασιστεί η εκ νέου αναστολή της. Η επιστροφή στις συναλλαγές έγινε περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά πριν τη λήξη της συνεδρίασης, ολοκληρώνοντας στα 7,02% με άνοδο +1.239,69% και τζίρο λίγο περισσότερες από 15 χιλ. ευρώ.

Οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο των σημερινών ρευστοποιήσεων, με την Eurobank να διολισθαίνει περισσότερο από -2% και την Alpha Bank να χάνει περίπου -1,5%. Αντίθετα, ο ΟΤΕ αν και αρχικά διόρθωνε στον απόηχο της «αναρρίχησής» σε υψηλό διετίας, στη συνέχεια «απορρόφησε» τους κραδασμούς και παρέμεινε κοντά στα επίπεδα ρεκόρ και πάνω από τα 16 ευρώ.

 

Επόμενος σταθμός τα αποτελέσματα 9μήνου



Η εγχώρια αγορά προσπαθεί ακόμα να «χωνέψει» τις πιέσεις που δέχθηκε η ρευστότητά της από τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, τα placements και τις εκδόσεις ομολόγων. Οι επενδυτές σταθμίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο τις ενθαρρυντικές ανακοινώσεις εταιρικών κερδών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, την ώρα που επιδεινώνεται το γεωπολιτικό σκηνικό στη Μέση Ανατολή.

Πρεμιέρα έχουμε την τρέχουσα εβδομάδα όσον αφορά τις δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων 9μήνου των εισηγμένων στο Χ.Α. Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου την αρχή κάνει η Παπουτσάνης και έπονται την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου η Σαράντης και την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου η Metlen. Χωρίς το δικαίωμα στα μερίσματα των 0,179 ευρώ και των 0,036 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύονται από σήμερα η Alpha Trust Ανδρομέδα και η Moda Bagno, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η Standard and Poor’s ανέβαλε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, διατηρώντας το rating στο «BBB-» με θετικές προοπτικές. Η S&P παραμένει το μοναδικό agency από τους big-3 (μαζί με Fitch και Moody’s) που δίνει θετικό outlook στην Ελλάδα, ενώ την έχει ήδη «ανεβάσει» στην επενδυτική βαθμίδα. Επόμενοι «σταθμοί» η Fitch (BBB- με σταθερό outlook) στις 22 Νοεμβρίου και η Scope Ratings στις 6 Δεκεμβρίου (BBB- με θετικό outlook).

 

Διορθώνουν οι διεθνείς αγορές μετά τα ρεκόρ



Με διπλό ρεκόρ ολοκληρώθηκε η προηγούμενη εβδομάδα στη Wall Street, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να «χτυπούν» νέα ιστορικά υψηλά. Η αμερικανική αγορά μετρά ένα νικηφόρο σερί 6 εβδομάδων, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη σειρά εβδομαδιαίων αυξήσεων εντός του 2024. Με ήπια διόρθωση ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση, αν και ο τεχνολογικός Nasdaq καταφέρνει να «αποδράσει» με κέρδη +0,3%.

Απώλειες καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον Stoxx 600 να διαπραγματεύεται στο -0,3%. Πτώση -0,6% σημειώνουν ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40. Ακολουθεί στο -0,1% ο βρετανικός FTSE 100. Σε νέο ιστορικό υψηλό «σκαρφάλωσε» ο χρυσός, διαπραγματευόμενος πάνω από τα 2.750 δολάρια ανά ουγγιά.

Μεικτή εικόνα και ήπιες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να «ζυγίζουν» τη μείωση του βασικού επιτοκίου στην Κίνα κατά 25 μονάδες βάσης. Άνοδο +1,1% κατέγραψε ο Shenzhen Component, ενώ αντίθετα ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε -1,6%.
 

Tags
Back to top button