Η πραγματοποίηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας στα τέλη του 2017, παράλληλα με την ολοκλήρωση του τερματικού σταθμού του IGB, συμφωνήθηκε στις διαβουλεύσεις που είχαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Μπόικο Μπορίσοφ, πριν την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για τη σιδηροδρομική σύνδεση στην Καβάλα.
Τονίστηκε, επίσης, από τις δύο πλευρές ότι η βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2018, έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή, στο πλαίσιο της οποίας συμφωνήθηκε να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες περαιτέρω προώθησης της «Ατζέντας της Θεσσαλονίκης» του 2003 για την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, όπως και η σημασία της ολοκλήρωσης του αγωγού IGB το συντομότερο δυνατό για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.
Η συζήτηση των δύο πρωθυπουργών επικεντρώθηκε στη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και των μεταφορών και στις εξελίξεις στα Βαλκάνια.
Στις δηλώσεις που έκαναν μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ο κ. Τσίπρας είπε ότι προβλέπεται και η ίδρυση διακρατικού φορέα υλοποίησης και διαχείρισης της σιδηροδρομικής γραμμής, από τη Θεσσαλονίκη έως το Ρούσε της Βουλγαρίας και σημείωσε: «Θα έλεγα ότι με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιλέγεται για πρώτη φορά στην περιοχή μας αυτή η διαδικασία υλοποίησης ενός σπουδαίου έργου υποδομής, που έχει, βεβαίως, και ξεχωριστή βαρύτητα και σημασία, μιας και θα αναληφθεί από κοινό φορέα των δύο χωρών και όχι από κάθε ξεχωριστά στο δικό της έδαφος».
Αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για την πόλη της Καβάλας και υπογράμμισε: «Να μου επιτραπεί να πω και μια κουβέντα για την πόλη που μας φιλοξενεί, για την Καβάλα. Μια πολύ σημαντική πόλη και ένα σημαντικό λιμάνι στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η σιδηροδρομική διασύνδεση, που έλειπε για δεκαετίες, ήταν ένα έργο που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες, θα την αναβαθμίσει, θα δώσει άλλη δυναμική στο λιμάνι, άλλη δυναμική εμπορευματική, αλλά και δυναμική τουριστικής ανάπτυξης».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ