Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ταμείο Ανάκαμψης: Εγκρίθηκε η αναθεώρησή του για την Ελλάδα

To Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) ενέκρινε σήμερα τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά προγράμματα 21 κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένου του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού-Διαρθρωτικού Σχεδίου της Ελλάδας (2025-2028).

Σύμφωνα με την τροχιά που ενέκρινε το Συμβούλιο της ΕΕ, ο μέγιστος ρυθμός αύξησης των καθαρών δημοσίων δαπανών της Ελλάδας θα πρέπει να ακολουθεί την ακόλουθη διαδρομή: 3% το 2025, 3,2% το 2026, 3,1% το 2027 και 3% το 2028. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί από 153,7% του ΑΕΠ το 2024 σε 133,4% του ΑΕΠ ως το 2028.

«Τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά-διαρθρωτικά σχέδια αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του νέου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης. Τα σχέδια περιλαμβάνουν τη δημοσιονομική τροχιά των κρατών μελών, μαζί με τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις. Συμβάλλουν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους των κρατών μελών και στην προώθηση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης», αναφέρει το Συμβούλιο της ΕΕ, σε ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για τις καθαρές διαδρομές δαπανών και τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά διαρθρωτικά σχέδια της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας.

Για τα πέντε κράτη μέλη που ζήτησαν παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής σε επτά έτη (Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ρουμανία), το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης το σύνολο των δεσμεύσεων μεταρρύθμισης και επενδύσεων που στηρίζουν αυτήν την παράταση.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ερίκ Λομπάρ, διαβεβαίωσε χθες το Eurogroup ότι η χώρα του παραμένει «αποφασισμένη να επιτύχει τον στόχο του 3% του ΑΕΠ για το δημόσιο έλλειμμα έως το 2029», με το έλλειμμα να αυξάνεται σε «5,4% του ΑΕΠ» έως το 2025.

Βασικός στόχος όλων των σχεδίων είναι να διασφαλιστεί ότι, έως το τέλος της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, το χρέος της γενικής κυβέρνησης βρίσκεται σε εύλογη πτωτική τροχιά ή παραμένει σε συνετά επίπεδα και ότι το δημόσιο έλλειμμα θα μειωθεί και θα διατηρηθεί κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Η τυπική περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι 4 έτη. Μια παρατεταμένη περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής 7 ετών μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής ανά έτος.

Tags
Back to top button