Σε μια νέα και μεγαλύτερη σε διάρκεια φάση περνάει η περιπέτεια των 12 μαθητών που εγκλωβίστηκαν σε υπόγεια σπηλιά στην Ταϊλάνδη καθώς ο απεγκλωβισμός τους μπορεί να διαρκέσει έως και 4 μήνες.
«Τα αγόρια που είναι παγιδευμένα στη σπηλιά θα πρέπει να μάθουν είτε κατάδυση είτε να περιμένουν για μήνες εώς ότου οι πλημμύρες υποχωρήσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο στρατός της Ταϊλάνδης.
Ομάδες ξένων ειδικών που έχουν έρθει από Αυστραλία, Βρετανία, Ιαπωνία, Κίνα, καθώς και περίπου 30 αμερικανοί στρατιώτες ενισχύουν τις προσπάθειες των περίπου 1.000 Ταϊλανδών διασωστών που έχουν κινητοποιηθεί για τον απεγκλωβισμό των παιδιών, ενώ όλοι μαζί δεν σταματούν να προμηθεύουν τους παγιδευμένους με τρόφιμα και ιατρικά εφόδια.
Τα παιδιά θα εφοδιαστούν με τρόφιμα που θα μπορούσαν να διαρκέσουν τουλάχιστον τέσσερις μήνες, σύμφωνα με το στρατό.
Οι ιατρικές ομάδες που προσέγγισαν τα παιδιά υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα βρίσκονται στην πράσινη κατηγορία, που σημαίνει ότι είναι ελαφρά τραυματισμένα. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, υπάρχουν δύο γιατροί που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να μείνουν δίπλα στα παιδιά για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.
Την ομάδα των παιδιών εντόπισαν δύο Βρετανοί δύτες. Ο Ρικ Στάντον, είναι πυροσβέστης από το Κόβεντρι και θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς δύτες με ειδίκευση στα σπήλαια στη Βρετανία καθώς έχει 35 χρόνια εμπειρίας.
Ο Τζον Βολάντεν, ο οποίος είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Μπρίστολ, έχει ειδικευτεί στην ανάπτυξη εξοπλισμού που επιτρέπει στους δύτες να μένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε μεγαλύτερα βάθη.
Υπενθυμίζεται ότι τα 12 παιδιά που ήταν αθλήτες μιας ποδοσφαιρικής ομάδας μαζί με τον προπονητή τους, παρέμειναν για εννέα ημέρες παγιδευμένοι μέσα σ' ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο και το γεγονός αυτό προκάλεσε εθνική κινητοποίηση στην Ταϊλάνδη.