Τα σκίτσα του είναι αμφιλεγόμενα...Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους θεωρητικούς της Τέχνης και σκηνοθέτες του κινηματογράφου με το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» και το «Οκτώβρης: Δέκα ημέρες που σόκαραν τον κόσμο» να αποτελούν μαθήματα σε σχολές κινηματογράφου.
Η λέξη μοντάζ επίσης είναι ταυτόσημη με το όνομά του. Εκείνος και μία σειρά σκηνοθετών που ακολούθησαν τα βήματά του, όπως ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ και ο Μπράιαν ντε Πάλμα, θεωρούν το μοντάζ βασικό συστατικό του κινηματογράφου. Όμως υπάρχει και μία λιγότερο γνωστή πλευρά του Ρώσου σκηνοθέτη, που όμως έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον διαφόρων μελετητών του έργου του. Ο Αϊζενστάιν υπήρξε και ένας εξαίρετος σκιτσογράφος.
Παράλληλα με το εμβληματικό κινηματογραφικό του έργο, υπάρχει σήμερα μια τεράστια συλλογή γραπτών και σχεδίων που έκανε ο Αϊζενστάιν, με περισσότερα από 5.000 σχέδια συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για ταινίες και storyboards.
Τα σεξουαλικά του σχέδια ολοκληρώθηκαν μεταξύ του 1931-1948 και καλύπτουν την περίοδο των ταξιδιών του στο Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1930 μέχρι το θάνατό του στη Μόσχα το 1948. Είναι κυρίως μονοχρωματικά, με ποικιλία περιεχομένου και έχουν φιλοτεχνηθεί με χρωματιστά μολύβια σε μπλε ή κόκκινο χρώμα.
Απεικονίζει συχνά πρόσωπα που εμπλέκονται σε σεξουαλική επαφή σε δημόσιους χώρους, όπως στο τσίρκο, σε νυχτερινά κέντρα και δρόμους.
Ο Σεργκέι Αϊζενστάιν γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 120 χρόνια. Οι σημαντικότερες ταινίες του είναι «Θωρηκτό Ποτέμκιν» (1925), «Απεργία» (1925) «Οκτώβρης ή Οι δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» (1929), «Αλέξανδρος Νιέφσκι» (1939), «Ιβάν ο Τρομερός 1ο μέρος» (1944), «Ιβάν ο Τρομερός 2ο μέρος» (1958).
Πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου του 1948 από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 50 ετών.