Η βραχονησίδα Χανς είναι μια άνυδρη, ακατοίκητη βραχώδης προεξοχή 1,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη της Θάλασσα του Λίνκολν στη βόρεια Αρκτική.
Αν και δεν έχει στρατηγική σημασία, ούτε διαθέτει ιδιαίτερους φυσικούς πόρους, αποτελεί εδώ και δεκαετίες πεδίο διαμάχης για τον Καναδά και τη Δανία. Όταν οι δύο χώρες καθόρισαν το 1973 τα σύνορά τους ανάμεσα στην καναδέζικη νήσο Έλσμιρ και τη Γροιλανδία, που ανήκει στη Δανία, η βραχονησίδα Χανς βρέθηκε ακριβώς πάνω στη γραμμή διαχωρισμού.
Από τεχνικής άποψης η βραχονησίδα ανήκει και στα δύο κράτη, αλλά επειδή δεν είχε καμία αξία από άποψης οικονομικής εκμετάλλευσης κανένα δεν τη διεκδίκησε. Όλα αυτά μέχρι το 1984 όταν ο τότε αρμόδιος για τα θέματα της Γροιλανδίας Δανός υπουργός επισκέφθηκε τη βραχονησίδα Χανς κι έστησε μια ταμπέλα με την επιγραφή: «Καλωσορίσατε στο δανέζικο νησί». Φεύγοντας άφησε πίσω του κι ένα μπουκάλι σναπς ( ένα ποτό με βάση το τζιν που έχει διάφορες γεύσεις φρούτων) για τους τυχόν επισκέπτες – η απαρχή μιας από τις περίεργες κρατικές διαμάχες.
Ακόμη και σήμερα σκάφη των δύο χωρών περιπολούν στην περιοχή γύρω από τη βραχονησίδα και κάθε φορά που κάποιος στρατιώτης ανεβαίνει εκεί, στήνει τη σημαία της χώρας του, απομακρύνει τη σημαία του αντιπάλου κι αφήνει ένα μπουκάλι αλκοόλ -είτε δανέζικο σναπς ή καναδέζικο ουίσκι.
Το νησί πήρε το όνομά του από τον ερευνητή από τη Γροιλανδία, Χανς Κρίστιαν Χέντρικ και το 1933 το Διεθνές Δικαστήριο της Κοινωνίας των Εθνών το κατοχύρωσε στη Δανία. Αλλά η απόφαση ακυρώθηκε με την ίδρυση του ΟΗΕ το 1945 και η υπόθεση της βραχονησίδας λησμονήθηκε μέχρι το 1984, όπως προαναφέρθηκε.
«Πόλεμος» και στο Διαδίκτυο
Ο «πόλεμος» μεταφέρθηκε και στο Ίντερνετ με Δανούς εθνικιστές να στήνουν ιστοσελίδα με την επωνυμία “Free Hans Island”, να κατηγορούν τον Καναδά ότι παραβιάζει με «τακτικές επιθέσεις» την εθνική κυριαρχία της χώρας τους και να ζητούν την αποπομπή του από το ΝΑΤΟ.
Στον Καναδά, από την άλλη, ένας φοιτητής από την Οττάβα αυτοανακηρύχθηκε το 2006 πρίγκιπας της βραχονησίδας και κήρυξε την ανεξαρτησία της Ταρτουπαλούκ, όπως λέγεται στα γροιλανδέζικα το νησάκι. Εκατοντάδες συμπατριώτες του ζήτησαν να πάρουν την υπηκοότητα του αρτισύστατου κράτους, αλλά η ιδέα δεν προχώρησε..
Επί μακρόν διάστημα δεν διαφαινόταν λύση στον ορίζοντα, αν και από το 2005 οι δυο πλευρές συμφώνησαν τουλάχιστον να ενημερώνουν η μία την άλλη όταν ετοιμάζονται να κάνουν επίσκεψη στη βραχονησίδα. Την οριστική επίλυση του προβλήματος ανέλαβε από το περασμένο καλοκαίρι μια ομάδα εργασίας αποτελούμενη από δικηγόρους και ειδικούς από διάφορες Αρχές και οργανισμούς.
Αυτοί θα αποφανθούν σε ποιον ανήκει το νησί. Μία από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι να μοιραστούν Δανία και Καναδάς τη βραχονησίδα, μια άλλη είναι να παραχωρηθεί το διαφιλονικούμενο νησάκι στους αυτόχθονες Ινουίτ, που ζουν στη Γροιλανδία και μια τρίτη να κηρυχθεί η βραχονησίδα φυσικό πάρκο. Συμφωνία, όμως, δεν αναμένεται σύντομα, αφού σύμφωνα με ειδικούς μπορεί να χρειαστεί να περάσουν και δέκα χρόνια μέχρι να τα βρουν οι δύο πλευρές.