Η κυβέρνηση των Σκοπίων στη σημερινή συνεδρίαση εξέτασε και ενέκρινε το πλαίσιο σχετικά με την έναρξη συνομιλιών για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Τα Σκόπια πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2018, στην έδρα της Συμμαχίας, Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κυβέρνηση επανεξέτασε και ενέκρινε, επίσης, τις πληροφορίες σχετικά με τη σύσταση μιας επιτροπής εργασίας για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Τα μέλη της επιτροπής εργασίας για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένα να διεξαγάγουν τις ενταξιακές συνομιλίες της ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Κυβέρνησης.
Οι συνταγματικές αλλαγές πηγαίνουν στο Κοινοβούλιο
Η πρόταση για συνταγματικές αλλαγές θα παρουσιασθεί αύριο ενώπιον των βουλευτών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι ‘Τέλμα’.
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου έχει προγραμματίσει Σύνοδο Ολομέλειας τη Δευτέρα, αλλά αύριο η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων θα αρχίσει να εργάζεται. Η ακρόαση μπορεί να διαρκέσει ως και 10 ημέρες και οι βουλευτές μπορούν να μιλήσουν περισσότερες από μία φορά, αλλά συνολικά 20 λεπτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού οι προθεσμίες μπορεί να είναι μικρότερες εάν η συζήτηση στην Επιτροπή εξαντληθεί νωρίτερα.
Οι βουλευτές του VMRO-DPMNE δεν αποκάλυψαν εάν θα παραστούν στη σύνοδο ή θα την μποϊκοτάρουν. Λένε ότι θα σεβασθούν την απόφαση του κόμματος, όποια και αν είναι, αλλά ακόμη δεν έχει συζητηθεί τίποτε.
Από το κόμμα, ωστόσο, δεν απάντησαν άμεσα στην ερώτηση ποια είναι η απόφασή του.
Η Επιτροπή θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ταλάτ Τζαφέρι, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει 8 μέλη και ένας μέλος έχει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το σερβικό κόμμα και η αντιπολίτευση του Besa.
Το VMRO-DPMNE έχει 5 μέλη, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς και ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου Τράικο Βελιανόφσκι. Έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές.
Εάν ληφθεί απόφαση για την τροποποίηση του Συντάγματος, η Συνέλευση καθορίζει με ψήφισμα μια προθεσμία εντός της οποίας ο συντάκτης της πρότασης πρέπει να καταρτίσει ένα κείμενο σχετικά με το σχέδιο των τροπολογιών.
Οι αλλαγές γίνονται σε πέντε φάσεις και η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 100 ημέρες. Η πιο αισιόδοξη εναλλακτική λύση, εάν εξασφαλισθεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων, είναι ότι θα λήξει στα μέσα Ιανουαρίου.
Αλλαγή ονόματος και εδαφικές διεκδικήσεις
Η προτεινόμενη αναθεώρηση αλλάζει το όνομα της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία» και τροποποιεί τα άρθρα 3 και 49, τα οποία αναφέρονται στο αμετάβλητο των συνόρων και στην προάσπιση των δικαιωμάτων της διασποράς αντίστοιχα.
Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι τα εν λόγω άρθρα υποθάλπουν αλυτρωτισμό, καθώς επιτρέπουν αναθεωρητισμό όσον αφορά την κοινή μεθόριο και παρεμβατισμό στα εσωτερικά άλλων χωρών στο όνομα των μειονοτικών δικαιωμάτων.
Η αναθεωρημένη εκδοχή των δύο άρθρων θα καθιστά σαφές πως η ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις σε βάρος οποιουδήποτε γείτονά της κι ότι το ενδιαφέρον για την διασπορά δεν υποκρύπτει παρέμβαση σε ξένες υποθέσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποζνακόφσκι, σύμφωνα πάντα με το MIA.
Βεβαίως η λέξη «διασπορά» αντί για μειονότητα δείχνει πως πρόκειται για «μισή αλλαγή» στο Σύνταγμα κι ο αλυτρωτισμός θα παραμείνει.
Ο εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει εάν η κατάθεση της εισήγησης σημαίνει πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 80+1 έδρες στην 120μελή Βουλή.