Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Τα πουλιά μπορούν να μάθουν τι πρέπει να τρώνε από την… τηλεόραση

Τα πουλιά μαθαίνουν τι μπορούν να τρώνε και τι όχι παρακολουθώντας άλλα πουλιά του είδους τους, χωρίς να χρειάζεται μάλιστα η φυσική παρουσία των «δασκάλων».

Αυτό μας λέει η δρ Liisa Hämäläinen του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που θέλησε να ελέγξει πώς ακριβώς μαθαίνουν δύο είδη πουλιών σύμφωνα με την εμπειρία των άλλων.

Τον Καλόγερο και τη Γαλαζοπαπαδίτσα έβαλε στο ερευνητικό της στόχαστρο και έφτιαξε μια πειραματική διάταξη για τον σκοπό αυτό. Αλλά και τροφή από νιφάδες αμυγδάλου, που κάποιες φορές τις βουτούσε σε ένα πικρό διάλυμα.

Και κατόπιν κατέγραψε τη συμπεριφορά των πουλιών, μαθαίνοντας δηλαδή ποια τροφή είναι η καλή και ποια αυτή που πρέπει να αποφεύγουν. Στο τέλος έδειξε το βίντεο τόσο στα μέλη του είδους όσο και στα πουλιά του άλλου είδους και σε όλα τους έκανε μεγάλη εντύπωση η εικόνα!

Όταν το πουλί έτρωγε μια πικρή νιφάδα, αντιδρούσε λοιπόν με κωμική σχεδόν αηδία, ένα «σήμα» που έπιαναν οι φτερωτοί τηλεθεατές και αναγνώριζαν αμέσως ως κακό. Αυτό μας λέει στο άρθρο της στο περιοδικό «Journal of Animal Ecology», πως έμαθαν ποιες νιφάδες πρέπει να αποφεύγουν βλέποντας απλώς… βίντεο.

«Παρακολουθώντας άλλους, έμαθαν γρήγορα και ασφαλώς ποια τροφή είναι κατάλληλη για φάγωμα».

Οι Γαλαζοπαπαδίτσες έπαιρναν όμως το μήνυμα μόνο όταν έβλεπαν μέλη του δικού τους είδους να αποφεύγουν κάποιες νιφάδες. Οι Καλόγεροι ωστόσο αποκτούσαν τη γνώση και από το δικό τους είδος και από τις Γαλαζοπαπαδίτσες…

 

Tags
Back to top button