Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Τα ελληνικά F-35 θα στέλνουν αναγνωριστικά δεδομένα στο Πεντάγωνο; Ξένοι ειδικοί αποκαλύπτουν

Το 2021 η Ινδονησία αιτήθηκε και επίσημα την αγορά 48 μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου F-35 Lightning II από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συμφωνία, η οποία λίγο αργότερα εγκρίθηκε και από το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα κοστίσει στο ασιατικό κράτος 14 δισεκατομμύρια δολάρια και θα προσφέρει στην ινδονησιακή πολεμική αεροπορία τον εκσυγχρονισμό που χρειάζεται.

Ποια Είναι τα Προβλήματα;

Και ενώ το πρόγραμμα απόκτησης F-35 προχωράει κανονικά, με τα πρώτα αόρατα μαχητικά να αναμένεται να παραληφθούν από την ινδονησιακή πολεμική αεροπορία το 2026, αρκετοί αναλυτές από το κράτος εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με αυτά τα αεροσκάφη.

Συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες πολλοί στρατιωτικοί ειδικοί από την Ινδονησία ανησυχούν για την ασφάλεια των δεδομένων που θα συλλέγουν τα προηγμένα μαχητικά τους μόλις αυτά γίνουν επιχειρησιακά στην αεροπορία τους. Όπως ήδη γνωρίζετε, το F-35 είναι ένα υπερσύγχρονο αεροσκάφος με αισθητήρες και κεντρικό υπολογιστή που επιδεικνύουν την ικανότητα να συγκεντρώνουν και να μεταδίδουν αμέτρητες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.

Ωστόσο φόβο προκαλεί στους αγοραστές του F-35 το γεγονός πως το Πεντάγωνο διαθέτει πρόσβαση στο λογισμικό των αεροσκαφών ακόμη και αφότου αυτά πωληθούν σε ξένα έθνη, όπως στην Ταϊλάνδη αλλά και στην χώρα μας, η οποία αναμένεται να παραλάβει τα πρώτα από τα δικά της F-35 το 2028.

Με απλά λόγια, το αμερικανικό υπουργείο άμυνας έχει την δυνατότητα να ελέγχει όλα τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 του κόσμου, είτε αυτά επιχειρούνται από Αμερικανούς είτε από ξένους πιλότους. Πώς το κάνουν αυτό; Ο έλεγχος αυτός επιτυγχάνεται με την βοήθεια του συστήματος δεδομένων Autonomic Logistics Information System (ALIS) που φέρει ο «εγκέφαλος» του F-35.

Μέσω αυτού του συστήματος το Πεντάγωνο μπορεί να παρακολουθεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται οποιοδήποτε F-35, μαθαίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για το μαχητικό, όπως εάν χρειάζεται συντήρηση ή επισκευή. 

Εξαιτίας αυτού, οι Ινδονήσιοι δεν είναι οι μόνοι που εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την υπερβολική εξάρτηση που έχουν οι χειριστές της πλατφόρμας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλές άλλες χώρες αποκάλυψαν τους προβληματισμούς τους στο παρελθόν, λέγοντας μεταξύ άλλων πως οι Αμερικανοί μπορούν αν το επιθυμούν να περιορίσουν τις δυνατότητες του στόλου F-35 οποιουδήποτε έθνους.

Και τώρα οι Ινδονήσιοι ειδικοί ανέφεραν πως το Πεντάγωνο ίσως έχει την δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα που συλλέγουν τα F-35 άλλων κρατών, πράγμα που εάν επιβεβαιωθεί ίσως αποθαρρύνει ενδιαφερόμενους από την αγορά της πλατφόρμας.

 

Tags
Back to top button