Μπορεί οι δυτικές κοινωνίες να βρίσκονται συνεχώς στο «κυνήγι» της ευτυχίας, όμως, μερικούς αιώνες πριν οι άνθρωποι εκτιμούσαν τα αρνητικά συναισθήματα. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μάλλον είχαν δίκιο, όπως αναφέρει το Quartz.com. Αρνητικά συναισθήματα όπως η λύπη έχουν ψυχολογικά οφέλη.
Συγκεκριμένα προσφέρουν:
1. Καλύτερη μνήμη: Σε μια έρευνα, η κακή διάθεση ή η δυσφορία (π.χ. από τον άσχημο καιρό) βοήθησε τους ανθρώπους να θυμηθούν καλύτερα τις λεπτομέρειες από το κατάστημα που μόλις επισκέφθηκαν. Η κακή διάθεση βοηθά επίσης του αυτόπτες μάρτυρες να θυμούνται περιστατικά και λεπτομέρειες.
2. Καλύτερη κρίση: Η κακή διάθεση κάνει τους ανθρώπους λιγότερο εύπιστους και περισσότερο καχύποπτους, με αποτέλεσμα να βελτιώνει την ικανότητα κρίσης. Οι άνθρωποι που σε γενικές γραμμές είναι λίγο... κακοδιάθετοι δεν βασίζονται σε στερεότυπα.
3. Περισσότερα κίνητρα: Σύμφωνα με πείραμα, οι λυπημένοι άνθρωποι τα καταφέρνουν καλύτερα σε δύσκολες εργασίες που απαιτούν νοητική προσπάθεια σε σχέση με τους χαρούμενους, γιατί προσπαθούν κι επιμένουν περισσότερο.
4. Καλύτερη επικοινωνία: Οι κακοδιάθετοι άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης πιο πειστικά επιχειρήματα, είναι καλύτεροι στο να αντιλαμβάνονται το νόημα διφορούμενων προτάσεων και επικοινωνούν καλύτερα το μήνυμα που θέλουν να περάσουν όταν μιλούν.