Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Τα (ακόμα) χειρότερα που έρχονται τον Σεπτέμβριο: Αυξήσεις "φωτια" σε βασικά αγαθά - Πόσο θα πληρώνουμε για καφέ, κρέας, γαλακτοκομικά

Φουντώνουν οι ανησυχίες για νέες ανατιμήσεις καθώς μετά τα οπωρολαχανικά, εν μέσω γεωπολιτικού και κλιματικού καύσωνα, έρχονται αυξήσεις στο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Η ακρίβεια δείχνει και πάλι τα δόντια της με τους καταναλωτές να αναζητούν λύσεις για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο που μηδενίζει τα εισοδήματά τους.

Μια σειρά διεθνών και εσωτερικών παραγόντων στρώνουν το έδαφος για νέες πληθωριστικές πιέσεις με τον πρόεδρο των Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολο Ραυτόπουλο, να προειδοποιεί ότι «τις επόμενες μέρες θα δούμε πολύ μεγάλες αυξήσεις, όχι μόνο στο κρέας, αλλά και σε όλα τα γαλακτοκομικά».

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή συγκυρία, οι πληθωριστικές πιέσεις προέρχονται από την άνοδο των διεθνών τιμών στο σιτάρι, στον καφέ, στο κακάο και στον χυμό πορτοκαλιού, καθώς οι παγκόσμιες σοδειές είναι μειωμένες σε πάρα πολλές χώρες (π.χ. Βιετνάμ, Ακτή Ελεφαντοστού, Βραζιλία), σε άλλες περιπτώσεις για λόγους κλιματολογικών συνθηκών και σε άλλες επειδή οι αγρότες περιόρισαν τις καλλιέργειες αφού για όλα αυτά τα προϊόντα που είναι διεθνή εμπορεύματα και επί των οποίων υπάρχει τζόγος σε χρηματιστήρια το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων δεν καταλήγει στους ίδιους αλλά στη διεθνή κερδοσκοπία.

 Μεγάλες αυξήσεις σε κρέας και γαλακτοκομικά φέρνει η πανώλη των αιγοπροβάτων

Για το κρέας προβλέπεται πως οι καταναλωτές θα χρειαστεί να βάλουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη αναμένοντας αυξήσεις μεταξύ 15 και 20%.

Ο κύριος κίνδυνος αφορά την άνοδο των τιμών σε κρέας και τυροκομικά λόγω του πλήγματος που υφίσταται αυτό το διάστημα η ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή από την πανώλη των αιγοπροβάτων. Υπάρχουν όμως και οι πληθωριστικές πιέσεις που διασπείρει η μεγάλη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για άλλη μια φορά, ανεβάζοντας τα κόστη παραγωγής σε όλους τους κλάδους και τις υπηρεσίες.

Ο κ. Ραυτόπουλος αναφερόμενος στο κρέας και τα γαλακτοκομικά απέδωσε τις νέες αυξήσεις που θα δούμε μέσα στον Αύγουστο στο γεγονός ότι έχουν θανατωθεί 15.000 αμνοερίφια εξαιτίας της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε ελλείψεις στην αγορά.

Η πανώλη των αιγοπροβάτων, που πλήττει κτηνοτροφικές μονάδες σε όλο και περισσότερες περιφέρειες της χώρας, έχει εύλογα ανησυχήσει όχι μόνο  κτηνοτρόφους, αλλά και τους καταναλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές σε δημοφιλή τυριά όπως η φέτα και η γραβιέρα, που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα.

Πικρός ο καφές από τον Σεπτέμβριο - Πόσο θα τον πληρώνουμε

«Πικρό» καφέ ή καθόλου καφέ ... θα πίνουμε από τον Σεπτέμβριο, καθώς εκπρόσωποι του κλάδου προαναγγέλλουν ανατιμήσεις 15%-20%, λόγω της μειωμένης παραγωγής από το Βιετνάμ, αλλά και της αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Οπως ανέφέρε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Καφέ, Αναστάσιος Γιάγκογλου, «η ανακοίνωση του Βιετνάμ ότι η φετινή της εσοδεία θα είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 5 εκατομμύρια σάκους δημιούργησε αναστάτωση στις διεθνείς αγορές και οδήγησε και σε ανατιμήσεις». Ο ίδιος σημείωσε ότι ναι μεν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι υπαρκτό, ωστόσο αποτελεί και μια πολύ καλή δικαιολογία των παραγωγών ώστε να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους για να έχουν λόγο καλλιεργούν τον καφέ και να μη στραφούν σε άλλες καλλιέργειες.

Η χρηματιστηριακή τιμή της ποικιλίας Ρομπούστα τον Ιούλιο κατέγραψε νέο ρεκόρ στα 4.634 δολάρια κι έκτοτε διαπραγματεύεται σταθερά στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου πάνω από τα 4.300 δολάρια.

Αντίστοιχα, η ποικιλία Αράμπικα από τα 163 σεντς η λίμπρα τον Φεβρουάριο του 2024 εκτινάχθηκε στα 246,85 σεντς τον Απρίλιο, στη συνέχεια ακολούθησε πτωτική πορεία για να επανέλθει τον Ιούλιο στα 249,1 σεντς ανά λίμπρα, ενώ χθες η τιμή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κινήθηκε στα 244 σεντς.

«Αυτή τη στιγμή αγοράζουμε κατά περίπου 40% ακριβότερα την ποικιλία Arabica και κατά 65% την Robusta», επισημαίνει ο κ. Γιάγκογλου

Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός καφές πωλείται στα καφεκοπτεία στα 20-21 ευρώ το κιλό, ο στιγμιαίος καφές στα 45-50 ευρώ, ο αλεσμένος εσπρέσο στα 30-40 ευρώ και ο εσπρέσο σε κάψουλα -που είναι μια κατηγορία που παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη στην ελληνική αγορά- αγγίζει τα 75-80 ευρώ το κιλό.

Αντίστοιχες εκτιμάται ότι θα είναι οι αυξήσεις και στα σούπερ μάρκετ:

  •  Ο εσπρέσο σε κάψουλες (συσκευασία 10 τεμαχίων) από τα 5 ευρώ που πωλείται τώρα θα σκαρφαλώσει στα 6 ευρώ
  •  Ο αλεσμένος εσπρέσο (συσκευασία 250 γραμμαρίων) από τα 5,98 ευρώ θα αγγίξει τα 7,18 ευρώ,\
  •  Ο ελληνικός καφές (συσκευασία 194 γραμμαρίων) από τα 3,94 μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 4,73 ευρώ. 
  •  Αντίστοιχα, ο στιγμιαίος καφές (200 γραμμ.) από τα 8,48 ευρώ δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 10 ευρώ.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, μεγάλο πλήγμα θα δεχτεί η ήδη πιεσμένη κατανάλωση, η οποία σε ποσοστό 70% γίνεται εντός σπιτιού και 30% εκτός. Μάλιστα, θα περιοριστούν και οι όγκοι πωλήσεων καφέ, καθώς σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η κατανάλωση υποχωρεί κατά 1% κάθε φορά που οι τιμές αυξάνονται κατά 10%.

Σε νέες αυξήσεις όμως, μετά την επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% στον σερβιριζόμενο καφέ, θα προχωρήσουν και τα καταστήματα εστίασης σημειώνοντας ότι εφόσον ανατιμηθεί η πρώτη ύλη, θα αναγκαστούν και οι ίδιοι να μετακυλήσουν τις όποιες αυξήσεις στους καταναλωτές. «Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και θα αποφασίσουμε.

Στην καφετέρια

Αν όντως οι αυξήσεις είναι της τάξεως του 20%, θα πρέπει να αυξήσουμε κι εμείς τις τιμές από 10%-20%», αναφέρει ιδιοκτήτης καφετέριας.

Ενδεικτικά, ο σερβιριζόμενος εσπρέσο από τα 3,3 ευρώ θα ανέλθει στα 3,6-4 ευρώ, ο φρέντο εσπρέσο από τα 3,6 ευρώ θα αγγίξει τα 4,2-4,5 ευρώ, ενώ ο φρέντο καπουτσίνο από τα 3,8 ευρώ θα διατίθεται στην τιμή των 4,2-4,6 ευρώ.

 

Tags
Back to top button