Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τα 11 μυστήρια πράγματα που συμβαίνουν όταν κοιμόμαστε

Σκοπός του ύπνου είναι να ξεκουράζεται ο εγκέφαλος και το σώμα και να ανακτάται ενέργεια για την επόμενη μέρα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ύπνου οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει άβολες και ανήσυχες καταστάσεις.


Όλες όμως, έχουν την εξήγησή τους.

Παράλυση στον ύπνο

Ο άνθρωπος ξυπνάει στην μέση της νύχτας και δεν μπορεί να κουνηθεί. Επίσης, υπάρχουν τρομακτικές ψευδαισθήσεις και η αίσθηση ότι υπάρχει κάποιος άλλος στο δωμάτιο. Στην αρχαιότητα, αυτή η κατάσταση συνδεόταν με κακόβουλα πνεύματα.

Γιατί συμβαίνει: Κανονικά όταν κοιμόμαστε είμαστε παραλυμένοι για να μην υπνοβατούμε. Στην παράλυση του ύπνου οι μύες μας κοιμούνται, ενώ ο εγκέφαλος είναι ξύπνιος. Περίπου το 7% του πληθυσμού έχει παρουσιάσει παράλυση ύπνου τουλάχιστον μία φορά.


Υπερχολικές ψευδαισθήσεις

Όταν ένας άνθρωπος είναι έτοιμος να κοιμηθεί, αλλά είναι ακόμα ξύπνιος, βλέπει περίεργες εικόνες μπροστά του. Συνήθως, βλέπει τρομακτικά πρόσωπα και φανταστικά πλάσματα.

Γιατί συμβαίνει: Αυτό είναι ένα από τα είδη των ψευδαισθήσεων που μπορεί να έχουν οι ψυχικά υγιείς άνθρωποι. Τα παιδιά τις έχουν πιο συχνά (πηγή) και ίσως γι’ αυτό δεν θέλουν να κοιμούνται. Αυτές οι ψευδαισθήσεις μπορεί να οφείλονται στο άγχος ή στην πολύ ζωηρή φαντασία.

Ομιλία στον ύπνο

Συνήθως, οι άνθρωπο που μιλάνε στον ύπνο τους δεν το καταλαβαίνουν καθόλου. Αυτή η κατάσταση δεν είναι καθόλου επικίνδυνη ψυχολογικά.

Γιατί συμβαίνει: Οι άντρες και τα παιδιά είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό και ο λόγος είναι το στρες. Η ψυχή του ανθρώπου προσπαθεί να αντισταθεί σε ό,τι δεν συμφωνεί με την πραγματικότητα.

 Όνειρο μέσα στο όνειρο

Ένας άνθρωπος βλέπει ένα όνειρο, ξυπνάει, αλλά συνεχίζουν να του συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Φαίνεται, ότι απλά ονειρευόταν πως ξύπνησε. Αυτό αναλύθηκε στην ταινία Inception

Γιατί συμβαίνει: Οι εσωτεριστές πιστεύουν ότι αν δείτε ένα τέτοιο όνειρο, έχετε προδιάθεση στις πνευματικές πρακτικές. Η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό.

Υπνοβασία

Σε αυτή την κατάσταση το συνειδητό κοιμάται, αλλά δεν είμαστε παραλυμένοι. Στον ύπνο τους οι άνθρωποι μπορούν να περπατήσουν, να καθαρίσουν ή ακόμα και να φύγουν από το σπίτι. Το πρωί δεν θυμούνται τίποτα.

Γιατί συμβαίνει: Ο σομαλισμός εμφανίζεται περίπου στο 4,6-10,3% του πληθυσμού, ενώ τα παιδιά επηρεάζονται πιο συχνά (πηγή). Η αιτία είναι ακόμα άγνωστη, όπως και οι μέθοδοι θεραπείας.

Σύνδρομο έκρηξης

Ο άνθρωπος ξυπνάει εξαιτίας μιας δυνατής έκρηξης ή ενός χτυπήματος. Μερικές φορές, ο ήχος μπορεί να είναι εκκωφαντικός. Το φαινόμενο δεν είναι επικίνδυνο, αλλά μπορεί να είναι τρομακτικό.

Γιατί συμβαίνει: Αυτό συμβαίνει όταν, για κάποιο λόγο, υπάρχει μια αύξηση της νευρικής δραστηριότητας στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία του ήχου. Μερικές φορές το σύνδρομο συνδέεται με την αϋπνία ή το τζετ λαγκ.

Άπνοια ύπνου

Η άπνοια ύπνου είναι η ξαφνική διακοπή της αναπνοής σε ένα όνειρο. Κατά συνέπεια, ο άνθρωπος ξυπνάει. Η ποιότητα του ύπνου μειώνεται, ο εγκέφαλος βιώνει την έλλειψη οξυγόνου και είναι δύσκολο να κοιμηθούμε αρκετά.

Γιατί συμβαίνει: Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι μύες του φάρυγγα χαλαρώνουν κάτι που μερικές φορές οδηγεί σε απόφραξη των αεραγωγών. Η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η γήρανση αυξάνουν τον κίνδυνο.

Επαναλαμβανόμενα όνειρα

Πιθανόν όλοι έχουμε δει επαναλαμβανόμενα όνειρα, που αναπαράγουν συνεχώς το ίδιο σενάριο.

Γιατί συμβαίνει: Οι ψυχολόγοι πιστεύουν, ότι ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί αυτά τα όνειρα για να μας τραβήξει την προσοχή σε κάτι που δεν έχουμε παρατηρήσει στην καθημερινότητά μας. Τα όνειρα θα συνεχιστούν μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα (πηγή).

Πέφτοντας στο κρεβάτι

Μερικές φορές, νιώθουμε ότι πέφτουμε στο κρεβάτι μας. Πολλές φορές προηγείται ένα όνειρο στο οποίο βλέπουμε, ότι πετάμε.

Γιατί συμβαίνει: Ο ύπνος μοιάζει με τον θάνατο- οι χτύποι της καρδιάς και η αναπνοή μειώνονται και ο μυϊκός τόνος μειώνεται. Ο εγκέφαλος τρομάζει, επειδή πιστεύει, ότι βιώνει κανονικό θάνατο και ελέγχει, αν ο άνθρωπος είναι ζωντανός.

Η εμπειρία έξω από το σώμα

Σε αυτό το νευροψυχολογικό φαινόμενο ο άνθρωπος είναι μεταξύ ύπνου και ξύπνιου και βλέπει τον εαυτό του έξω από το σώμα του. Για τους μυστικιστές και τους αποκρυφιστές, αυτό επιβεβαιώνει την ύπαρξη της ψυχής.

Γιατί συμβαίνει: Η μελέτη αυτού του φαινομένου είναι πολύ δύσκολη. Παρόλο που οι επιστήμονες ξέρουν, ότι υπάρχουν αυτές οι ψευδαισθήσεις, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνουν και πως λειτουργούν. Βέβαια, κάποιοι έχουν καταφέρει να μπουν σε αυτή την κατάσταση σκόπιμα με σκοπό να διευρύνουν τις γνωστικές τους δυνατότητες.

Ξαφνική αναλαμπή κατά την διάρκεια του ύπνου

Μερικές φορές, προσπαθούμε να βρούμε για πολύ καιρό λύση σε ένα πρόβλημα και δεν μπορούμε. Μετά, στον ύπνο μας βρίσκουμε ένα στοιχείο σε ένα όνειρο. Τώρα το πιο σημαντικό κομμάτι είναι να το θυμηθείτε. Ο Ντμίτρι Μεντελέγιεφ, ένας Ρώσος χημικός, είχε πάθει εμμονή με την δημιουργία του περιοδικού πίνακα- και μετά τον είδε σε ένα όνειρο. Κάτι παρόμοιο συνέβη με τον χημικό Αουγκούστ Κέκουλε, όταν ονειρεύτηκε την φόρμουλα για το βενζόλιο.

Γιατί συμβαίνει: Μερικές φορές, το υποσυνείδητό μας γνωρίζει ήδη την απάντηση, η οποία δεν έχει φτάσει ακόμα στην συνείδησή μας. Κατά την διάρκεια του ύπνου, το υποσυνείδητο είναι πιο ενεργό και μπορεί να προσφέρει αυτή την αναλαμπή.

Tags
Back to top button