Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Σύσφιξη της συνεργασίας τους αποφάσισαν οι χώρες Αδριατικής και Ιονίου

Περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών της Αδριατικής - Ιονίου, με αιχμή του δόρατος τις υποδομές, τις μεταφορές, την ενέργεια, το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα συμφωνήθηκε στην υπουργική σύνοδο της Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR) και της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου (ΠΑΙ), που διοργανώνει η ελληνική προεδρία στα Ιωάννινα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διακήρυξη των Ιωαννίνων, που υπέγραψαν οι 8 χώρες που συμμετέχουν στην υπουργική σύνοδο, αφού υπογραμμίζουν τη σημασία των συγκοινωνιακών συνδέσεων τόσο για εμπορευματικές όσο και για επιβατικές μεταφορές, αλλά και για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αποφάσισαν να εντείνουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση πόρων που θα χρηματοδοτήσουν μεγάλα οδικά έργα. Για παράδειγμα, αναφέρονται ο αυτοκινητόδρομος από την Τεργέστη μέχρι την Πάτρα και η ανάγκη διασύνδεσης στον ενεργειακό τομέα. Επίσης, συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην κοινή θαλάσσια περιοχή, με ενίσχυση των λιμενικών και θαλάσσιων υποδομών και ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια στη θάλασσα, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι ναυτικών ατυχημάτων και απώλειας ανθρώπινης ζωής, καθώς και θαλάσσιας ρύπανσης.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί μια συνεργατική πλατφόρμα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού. Οι χώρες της περιοχής, είτε πρόκειται για χώρες υποδοχής είτε για χώρες διέλευσης, μπορούν να συντονίσουν καλύτερα τις πολιτικές τους στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και να μάθουν η μία από την άλλη, αναφέρεται στη διακήρυξη.

H Ελλάδα είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στα Βαλκάνια και στηρίζει τις περιφερειακές συνεργασίες μεταξύ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτήν, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη λήξη των εργασιών της υπουργικής συνόδου. Τόνισε, μάλιστα, πως με την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, η χώρα μας θα δώσει ώθηση σε τέτοιες πρωτοβουλίες και επισήμανε πως θα στηριχθούν πολιτικές που ενισχύουν τους τέσσερις πυλώνες της Στρατηγικής, και ειδικότερα τη «γαλάζια ανάπτυξη», τις μεταφορές και την ενέργεια, την ποιότητα του περιβάλλοντος και τον βιώσιμο τουρισμό.

Σημειώνεται πως στη σύνοδο μετέχουν οι οκτώ συνεργαζόμενες χώρες EUSAIR/ΠΑΙ, δηλαδή Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία, Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία, οι οποίες εκπροσωπούνται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τους αρμόδιους υπουργούς για τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπεί η διευθύντρια της γενικής διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικών Θεμάτων, αρμόδια για θέματα Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών της Ε.Ε. Λίνα 'Αντερσον Πεντς (Lena Andersson Pench).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags
Back to top button