Σήμερα είναι και επισήμως η «πρεμιέρα» της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με τους ηγέτες των κρατών-μελών να έχουν αρχίσει να προσέρχονται στον συνεδριακό χώρο.
Η σύνοδος, που χαρακτηριζόταν μέχρι πριν από κάποιο διάστημα «ορόσημο» στην πορεία εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση, θα εστιάσει σε άλλα φλέγοντα θέματα, αφού δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις διαβουλεύσεις για το Brexit ώστε να αρχίσουν παράλληλα διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.
Κι αυτό δίνει το περιθώριο στους ηγέτες να συζητήσουν άλλες προτεραιότητες, από τη Βόρεια Κορέα και την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, που απειλεί να τορπιλίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, μέχρι την Τουρκία, την αναθεώρηση της διαδικασίας ασύλου, έναν μελλοντικό υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης και την ίδια την αρχιτεκτονική της Ένωσης.
Ανγκελα Μέρκελ- Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι:" Θα συζητήσουμε το θέμα την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, την οποία έχουμε καταστήσει σαφές ότι υποστηρίζουμε" .Πρόσθεσε επίσης :"Η Τουρκία κάνει σπουδαία δουλειά όσον αφορά τους πρόσφυγες και η ΕΕ έχει συμφωνήσει οικονομικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Θα τιμήσουμε τη συμφωνία".Για το Brexit, η Μέρκελ είπε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.
Αναφερόμενη στην Ισπανία τόνισε την υποστήριξη της Γερμανίας, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την κυβέρνηση της Μαδρίτης για την κρίση που αντιμετωπίζει στην Καταλονία εξέφρασε η καγκελάριος Μέρκελ, εισερχόμενη στον χώρο όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της στις Βρυξέλλες.
«Λύσεις θα μπορούσαν να βρεθούν, πάντα όμως στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος», πρόσθεσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά το Brexit, τόνισε ότι η πρόοδος στις συνομιλίες δεν είναι ακόμη ικανοποιητική, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι η δεύτερη φάση τους θα μπορούσε να αρχίσει τον Δεκέμβριο, εάν υπάρξει επιτάχυνση.
Η Γερμανίδα καγκελάριος εκφράστηκε επίσης θετικά ως προς την εκταμίευση χρημάτων προς την Τουρκία για το προσφυγικό, στο βαθμό που η Άγκυρα τηρεί τη συμφωνία του 2016 για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
Το Brexit
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να δεσμευθεί ότι θα κάνει όσο το δυνατόν ευκολότερη την παραμονή των Eυρωπαίων πολιτών στη χώρα της μετά το Brexit στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ξεμπλοκάρει τις συνομιλίες, με την αρνητική πορεία των οποίων πύκνωσαν οι φωνές που της ζητούν να παραιτηθεί. Αλλά σημαντική πρόοδος δεν αναμένεται.
Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα καταστήσουν και πάλι σαφές στη Μέι ότι χωρίς προόδους στο θέμα του λογαριασμού του διαζυγίου, των πολιτικών δικαιωμάτων και των συνόρων με την Ιρλανδία, δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές και πολιτικές σχέσεις με την ΕΕ.
Φαίνεται, όμως πώς είναι διατεθειμένοι να κάνουν μια «χειρονομία» σε αναγνώριση των υποχωρήσεων που προσφέρθηκε να κάνει η Μέι κατά την ομιλία της στη Φλωρεντία τον περασμένο μήνα και αυτή αναμένεται πως θα είναι να δώσουν εντολή στους τεχνοκράτες της ΕΕ να προετοιμαστούν για την έναρξη συνομιλιών σχετικά με τη μεταβατική περίοδο που θα απαιτηθεί, ώστε να μειωθεί η αβεβαιότητα για τον επιχειρηματικό κόσμο.
Τα σχέδια Μακρόν
Στην ατζέντα είναι και τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του προωθεί μεταξύ άλλων και ο Εμανουέλ Μακρόν. Αλλά χωρίς κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο τα χέρια της Άνγκελα Μέρκελ είναι δεμένα. Πώς να δεσμευτεί η Γερμανίδα καγκελάριος σε καίριες αλλαγές, όταν ο Κρίστιαν Λίντνερ, επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP) -πιθανών κυβερνητικών εταίρων των Χριστιανοδημοκρατών- ξεκαθάρισε ότι η η γερμανική κυβέρνηση είναι αυτό το διάστημα υπηρεσιακή και δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις χωρίς πολιτική νομιμοποίηση;
Ο Γάλλος πρόεδρος πιέζει μεταξύ άλλων για τη δημιουργία ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, με δικό του προϋπολογισμό για επενδύσεις που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και της Γαλλίας, αλλά στο FDP δεν καλοβλέπουν τα σχέδια αυτά, όπως ούτε και η Μέρκελ.
Το προσφυγικό
Αλλά και η αναθεώρηση της διαδικασίας ασύλου σε σχέση με τον Κανονισμό του Δουβλίνου έχει κολλήσει. Ιταλία και Ελλάδα ζητούν να μεταφερθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ αιτούντες άσυλο, αλλά οι ανατολικοευρωπαίοι συνεχίζουν να αρνούνται επανεγκατάσταση προσφύγων στην επικράτειά τους. Και με τη νίκη στην Αυστρία του Σεμπάστιαν Κουρτς ευελπιστούν σε μια εθνικιστική κυβέρνηση στη Βιέννη, που θα τους διευκόλυνε στον περιορισμό της μετανάστευσης και την περιφρούρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Το «πρόβλημα» της Τουρκίας
Οι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για το πογκρόμ διώξεων που έχει εξαπολύσει ο Ταγίπ Ερντογάν κατά των εγχώριων πολιτικών του αντιπάλων, χωρίς ωστόσο να προβούν σε θεαματικές ενέργειες, όπως η επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, καθώς δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία του 2016 με την Άγκυρα για την ανάσχεση των ροών προσφύγων από χώρες της Μέσης Ανατολής. Αποφάσεις δεν αναμένονται, αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt η Γερμανίδα καγκελάριος θα συζητήσει με τους άλλους ηγέτες την πιθανότητα περαιτέρω μείωσης της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, ως «απάντηση» στις φυλακίσεις δημοσιογράφων και υπέρμαχων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυστηρή γλώσσα προς τη Β. Κορέα
Αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα οι ηγέτες θα απαιτήσουν από την Πιονγιάνγκ να τερματίσει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων «με πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο τρόπο» προειδοποιώντας ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν τη λήψη περαιτέρω μέτρων μετά τις πρόσφατες κυρώσεις που επέβαλαν (αυστηρότερες και από εκείνες του ΟΗΕ) και οι οποίες περιλαμβάνουν πλήρη απαγόρευση των επενδύσεων σε όλους τους τομείς απαγόρευση πωλήσεων πετρελαίου και υποπροϊόντων του στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα νέα μέτρα ενδέχεται να περιλαμβάνουν την επιβολή κυρώσεων σε κράτη εκτός ΕΕ τα οποία συνεχίζονται να συναλλάσσονται με την Πιονγκγιάνγκ.
Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Στο θέμα του Ιράν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα επανεπιβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στην τήρηση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία χρειάστηκε έναν δωδεκαετή διπλωματικό μαραθώνιο για να επιτευχθεί και απείλησε να ακυρώσει ο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες λένε ότι δεν πρέπει να δοθεί στις χώρες που επιλέγουν την οδό του συμβιβασμού η εντύπωση ότι η Δύση δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και στις Βρυξέλλες στηρίζουν τις ελπίδες τους στο Κογκρέσο να επιμείνει στην τήρηση της συμφωνίας σε μια περίοδο μάλιστα έντονης ανησυχίας για την παγκόσμια ασφάλεια λόγω των πυρηνικών φιλοδοξιών του Κιμ Γιονγκ Ουν.