Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Σύνοδος G7 στο Μπάρι: Κοντά σε λύση για το χρέος αλλά... στο Eurogroup!

Βερολίνο και ΔΝΤ δεν γεφύρωσαν τις διαφορές τους μεταξύ των κορυφαίων του Washington Group στο Μπάρι της Ιταλίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απόφαση για το ελληνικό χρέος.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επέμεινε να ζητά ελάφρυνση του χρέους και ρεαλιστικές προβλέψεις για το πλεόνασμα, ο δε Βόλφκαγκ Σόιμπλε ζητά θετικές προβλέψεις, ακριβώς για να μην αναγκαστεί η ευρωζώνη να συμφωνήσει σε μεγάλες ελαφρύνσεις στο ελληνικό χρέος.

Παράλληλα, δεν υπήρξε απόφαση ούτε για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που πρέπει να διατηρήσει η Ελλάδα μετά το 2022.

«Είναι δύσκολο να υπάρχει συμφωνία μία εβδομάδα πριν το Eurogroup» εξηγώντας ότι τέτοιες αποφάσεις παίρνονται συνήθως λίγο πριν γίνουν οι μεγάλες συναντήσεις. Αφηνε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας δεύτερης συνάντησης σε αυτό το επίπεδο πριν ακριβώς από το Eurogroup στις 22 Μαίου.

Πάντως ξεκαθάρισε πως γερμανική πλευρά δεν αναμένει πλέον από την Ελλάδα επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για 10 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος όπως ήταν η επίσημη της θέση στο παρελθόν αλλά μέχρι το 2022.

Από εκεί και πέρα σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή η Ε. Επιτροπή δουλεύει μία φόρμουλα βασισμένη στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης των χωρών της Ευρωζώνης και σύμφωνα με ένα προσχέδιο που ετοιμάζει τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας αναμένονται να κυμαίνονται από 2% - 2,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

Το Ταμείο ζητά  από τους Ευρωπαίους να τοποθετηθούν με συγκεκριμένα  μέτρα που πρέπει να λάβουν για να διευθετηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους πριν δεσμευθεί ότι θα συμμετέχει στο Ελληνικό Πρόγραμμα με νέα δανεικά.

Παρά το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν σημάδια «παραχωρήσεων» και «υποχωρήσεων», ώστε να επιτευχθεί ο απαιτούμενος συμβιβασμός, εν τούτοις οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν αρκετά και μάλιστα σε σημείο που να είναι ορατή η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Απομένουν πολλά να γίνουν από την πλευρά των Ευρωπαίων, τονίστηκε χαρακτηριστικά, αλλά θα μπορούσε να κλείσει το θέμα άμεσα, ακόμα και αύριο, αν υποχωρούσε η Γερμανία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, διεξάγονται εντατικές συνομιλίες σε όλα τα επίπεδα, όπως συνέβη και σήμερα στη σύνοδο των G7 όταν οι αποτελούντες το λεγόμενο Washington Group συζήτησαν το θέμα του χρέους στο Μπάρι.

Είναι φανερό από τις δηλώσεις της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και άλλων παραγόντων, ότι οι συζητήσεις προχωρούν μεν αλλά χωρίς μεγάλη διάθεση για γενναίες παραχωρήσεις μεταξύ των δανειστών.  Το Ταμείο έχει κάνει και αυτό τις δικές του υποχωρήσεις.

«H θέση μας για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ και σημείωσε:

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους. Δεν έχει ακόμη προκύψει αρκετή σαφήνεια πάνω στο όλο θέμα, και έχουμε την ελπίδα ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα συνεχίσουν να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση».

Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα της ότι «πραγματικά οι Ευρωπαίοι να φανούν πολύ πιο συγκεκριμένοι σε ό,τι αφορά τους όρους της ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που είναι απαραίτητο».

Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ελπιδοφόρα τα όσα άκουσε η κ. Λαγκάρντ στο  Μπάρι, αλλά όχι τόσο σημαντικά όσο για να σπάσουν άμεσα το αδιέξοδο.

Οι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αισθάνονται ότι το εμπόδιο είναι βασικά η Γερμανία, αλλά πίσω της κρύβονται και άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Εάν δείξουν διάθεση για συνεργασία, η συμφωνία για το χρέος θα είναι γεγονός, τονίζουν πηγές εκτός ΔΝΤ στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Το Ταμείο έχει θέσει τους όρους του για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, και έχει κάνει υποχωρήσεις για να μειωθούν οι διαφορές του από τους υπόλοιπους δανειστές.

Αξιωματούχος του ΔΝΤ, που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, παραδέχθηκε ότι γίνονται οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους για το ελληνικό χρέος.

Στο Ταμείο ζητούν να καταγραφούν λεπτομερειακά τα μέτρα και όχι με ενότητες. Απαιτούν να γνωρίζουν όλες τις κινήσεις που είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι Ευρωπαίοι και σε ποια επίπεδα. Και επίσης τονίζουν ότι οι προηγούμενες προτάσεις των Ευρωπαίων ήταν κατώτερες των υποχρεώσεων που έχει η Ελλάδα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τόμσεν τονίζει σε όλους τους συνομιλητές του, ότι η έκθεση βιωσιμότητας «δεν βγαίνει» με όποιο τρόπο και να αναλύσει κανείς τα μέχρι στιγμής προτεινόμενα μέτρα. Απαιτούνται και άλλα πιο γενναία μέτρα, τονίζουν οι αξιωματούχοι του Ταμείου.

Tags
Back to top button