Έναν συμβιβασμό, στο θέμα του εμπορίου, φαίνεται ότι πέτυχαν οι ΗΠΑ στη Σύνοδο των G20.
Στην τελική ανακοίνωση, οι ηγέτες θα καταδικάζουν τον προστατευτισμό, αλλά παράλληλα θα αναγνωρίζουν στις χώρες το δικαίωμα της εμπορικής άμυνας σε περίπτωση παράνομων πρακτικών, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.
Μέχρι τώρα η Ουάσινγκτον, μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, απέφευγε να δεσμευθεί «στην καταπολέμηση του προστατευτισμού» στο πλαίσιο της G20 εξαιτίας της επιθυμίας της να προστατεύσει τους μισθούς των Αμερικανών από τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης.
Οι Αμερικανοί είχαν αρνηθεί να περιλαμβάνεται η λέξη στην ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της G20, που συνεδρίασαν τον Μάρτιο στο Μπάντεν-Μπάντεν, όμως την είχαν δεχθεί στη σύνοδο της G7 τον Μάιο, στην οποία όμως δεν συμμετείχε η Κίνα.
Στη σύνοδο της G20 στο Αμβούργο οι ΗΠΑ κέρδισαν αυτή την υποχώρηση.
Η τελική ανακοίνωση της συνόδου, που αναμένεται σήμερα περίπου στις 16:30 ώρα Ελλάδας, θα αναγνωρίζει το δικαίωμα μιας χώρας να χρησιμοποιεί «νόμιμα μέσα εμπορικής άμυνας».
Ωστόσο η ευρωπαϊκή πηγή υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται για αλλαγή κατεύθυνσης» στο παγκόσμιο οικονομικό πεδίο όπως ορίζεται από τη G20. Στόχος ήταν «να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης στο υπάρχων σύστημα», τόνισε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τη Γερμανίδα καγκελάριο για την «καταπληκτική» διοργάνωση της συνόδου της G20 στο Αμβούργο, αν και δεν έλειψαν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στους δρόμους της πόλης.
Όπως δήλωσε ο Τραμπ «θέλω να ευχαριστήσω την καγκελάριο Μέρκελ για όσα έχει κάνει εδώ, ήταν πραγματικά εκπληκτικός ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν τα πράγματα (…) και τόσο επαγγελματικός, χωρίς πολλές διακοπές παρά τους αρκετούς ανθρώπους (στο Αμβούργο). Φαίνεται να ακολουθούν τα μέλη της G20, όμως κάνατε μια εκπληκτική δουλειά».
Την Παρασκευή η σύζυγός του Μελάνια δεν κατάφερε χθες να βγει από το ξενοδοχείο όπου διέμενε εξαιτίας του συγκεντρωμένου πλήθους των διαδηλωτών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Sputnik