Την είδηση αυστριακής εφημερίδας ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξε εκ νέου σύλληψη Αυστριακού στην Τουρκία, ενός 50χρονου επιχειρηματία από την πόλη Λιντς, επιβεβαίωσε σήμερα 17 Οκτωβρίου εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέροντας ότι το αυστριακό γενικό προξενείο βρίσκεται σε επαφή με τις τουρκικές αρχές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Oberösterreichische Nachrichten", ο 50χρονος επιχειρηματίας είχε συλληφθεί αρχικά στις 2 Οκτωβρίου κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, με την κατηγορία ότι διατηρούσε σχέσεις και ενίσχυε οικονομικά το απαγορευμένο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).
Μετά την σύλληψή του απαγορεύτηκε η έξοδός του από την Τουρκία, ενώ αναστάλθηκε η προφυλάκισή του μετά την καταβολή εγγύησης ύψους 100.000 τουρκικών λιρών (περίπου 15.000 ευρώ), αλλά την περασμένη Πέμπτη συνελήφθη εκ νέου, προφανώς λόγω της εμφάνισης «αποδεικτικών φωτογραφιών», στις οποίες φέρεται να απεικονίζεται με μέλη του ΡΚΚ, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.
Ο 50χρονος επιχειρηματίας δραστηριοποιείται στις διεθνείς μεταφορές και, όπως δήλωσε η οικογένειά του στην αυστριακή εφημερίδα, διευθύνει την εταιρεία μεταφορών, είναι Αυστριακός υπήκοος και ζει στην Αυστρία εδώ και δεκαετίες, βρίσκεται αυτή την εποχή στην Τουρκία και διατηρεί μαζί του τηλεφωνική επαφή.
Στις 11 Σεπτεμβρίου η τουρκική αντιτρομοκρατική αστυνομία είχε συλλάβει τον 29χρονο Αυστριακό δημοσιογράφο Μαξ Τσίρνγκαστ, ο οποίος κρατείται ακόμη σε αστυνομικό τμήμα στην Άγκυρα, ως ύποπτος συμμετοχής σε αριστερή τρομοκρατική οργάνωση, όπως αναφέρεται από τους συνηγόρους του.
Ήδη την επομένη ημέρα της σύλληψης, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ζητήσει από την Τουρκία να συγκεκριμενοποιήσει τις κατηγορίες ή να απελευθερώσει άμεσα τον Αυστριακό δημοσιογράφο.
Η Τουρκία θα πρέπει να αναφέρει γιατί κατηγορείται ο δημοσιογράφος και εάν αυτό δεν είναι δυνατό θα πρέπει να ακολουθήσει η «άμεση απελευθέρωσή» του, τόνιζε ο καγκελάριος, ενώ, από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ διαβεβαίωνε για την παροχή προξενικής συνδρομής προς τον συλληφθέντα Αυστριακό, ο οποίος συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με το αριστερό περιοδικό Revolt και παράλληλα σπουδάζει στην Άγκυρα.
Οι επιφυλακτικές έως αρνητικές τοποθετήσεις της Βιέννης απέναντι στην Άγκυρα, τόσο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 όσο και μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του περυσινού Απριλίου, όπως επίσης η αυστριακή απαίτηση για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, είχαν οδηγήσει στο παρελθόν σε ιδιαίτερη ένταση τις διμερείς αυστρο-τουρκικές σχέσεις.
Μία σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης επιχειρήθηκε τόσο κατά τις συνομιλίες που είχε τέλη Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, η νέα Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, με τον Τούρκο ομόλογό της, όσο και κατά την ανταπόδοση της επίσκεψης με τον ερχομό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αρχές Μαρτίου στη Βιέννη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Κατά την παραμονή του στην αυστριακή πρωτεύουσα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε ζητήσει να υπάρχει ίδια μεταχείριση για τη χώρα του στην ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ όπως γίνεται για κάθε άλλη χώρα.
Ο ίδιος είχε τονίσει ότι η Άγκυρα αναμένει από την αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018 μία «ειλικρινή, αντικειμενική και δίκαιη» αντιμετώπιση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως για λόγους λαϊκισμού το θέμα της ΕΕ εργαλειοποιείται σε προεκλογικούς αγώνες και αυτό δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε μίσος και σε προκατάληψη απέναντι στην Τουρκία.
Η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί πάγια απαίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς, τόσο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως νέος Αυστριακός καγκελάριος, τον περασμένο Δεκέμβριο, όσο και στο παρελθόν από την θέση του υπουργού Εξωτερικών, τασσόμενος ο ίδιος μόνον υπέρ μίας «συνεργασίας με την Τουρκία», αλλά κατά μίας ένταξης της.