Σημαντικό μέρος από τα ποσά που έχει υποσχεθεί να χορηγήσει η ΕΕ υπέρ των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία δεν χρησιμοποιούνται ακόμη πλήρως ώστε να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες τους, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Από τα 6 δισ. ευρώ που έχουν υπογραφεί στις δύο συμφωνίες με την Τουρκία το 2015 και 2016, μόλις το 1,78 δισ. έχει αποδοθεί στα τουρκικά υπουργεία και στις διεθνείς οργανώσεις που ευθύνονται για την υλοποίηση των προγραμμάτων, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
«Ενώ η Τουρκία έχει διαθέσει πάνω από 30 δισ. δολάρια από τους εθνικούς της πόρους για τις ανάγκες των Σύρων προσφύγων, που βρίσκονται στο έδαφός της για περίπου επτά χρόνια, ένα σημαντικό μέρος από τα 3 δισ. ευρώ που η ΕΕ έταξε τον Νοέμβριο του 2015 ακόμη δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς αυτούς», τονίζεται.
Από τα 1,78 δισ. ευρώ, που έχουν διατεθεί έως σήμερα, το 1,3 δισ. έχει δοθεί στις διεθνείς οργανώσεις, 270 εκατ. στο υπουργείο Παιδείας, 120 εκατ. στο υπουργείο Υγείας και 12 εκατ. στο υπουργείο Εσωτερικών, υπογραμμίζει το υπουργείο, τονίζοντας επίσης πως οι παροχές αυτές δεν φθάνουν να ικανοποιήσουν τις πραγματικές ανάγκες των Σύρων προσφύγων.
«Δυστυχώς ο μηχανισμός εκταμίευσης των κονδυλίων της ΕΕ δεν λειτουργεί με ταχύτητα», καταλήγει το τουρκικό υπουργείο.
Στο παρελθόν, η Τουρκία είχε υποστηρίξει πως θα ήταν ευκολότερο να διατεθούν τα χρήματα τούτα απ’ ευθείας στην κυβέρνηση-κάτι που αποκλείει η ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως πάντοτε προωθεί τα κονδύλια για την ανθρωπιστική βοήθεια στις εξειδικευμένες οργανώσεις και στις ΜΚΟ, έτσι ώστε να πηγαίνει η βοήθεια άμεσα στους χρήζοντες αρωγής.
Σε αντιστάθμισμα για τα κονδύλια υπέρ των προσφύγων, την παροχή βίζας στους υπηκόους της για την ΕΕ και την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Τουρκία έχει συμφωνήσει να συνεργασθεί ενεργά για να σταματήσει ο διάπλους των προσφύγων προς την Ελλάδα και την ΕΕ και να δέχεται τους επαναπατρισθέντες μετανάστες, οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια για άσυλο. Παρά τις συμφωνίες όμως, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Δύσης (ιδιαίτερα με τη Γερμανία) έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα.