Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στρατιωτική θητεία: Πότε θα ντυθούν στα χακί οι γυναίκες στην Ελλάδα

Προκειμένου να ενημερωθεί λεπτομερώς από τον Υπουργό Άμυνας της Φινλανδίας, Άντι Καϊκόνεν, ο Νίκος Δένδιας μετέβη την 27η Φεβρουαρίου στο Ελσίνκι.

Οι δύο Υπουργοί επισκέφθηκαν κέντρο νεοσυλλέκτων αλλά και μονάδες εφεδρείας του φινλανδικού στρατού, ώστε η ελληνική πλευρά να αποκτήσει λεπτομερή εικόνα για τα χαρακτηριστικά φινλανδικού συστήματος θητείας.

Άλλωστε, για τη στρατιωτική θητεία, ο Νίκος Δένδιας είχε επισημάνει την ανάγκη να αλλάξει: «Όχι να τη μειώσουμε. Να την αλλάξουμε, ώστε ο κληρωτός, ο έφεδρος, να εκπαιδεύεται πραγματικά, όχι μόνο να κάνει σκοπιά και να κάνει αγγαρεία. Να αποκτήσει ψηφιακές δεξιότητες, να γίνει ένα πραγματικό “εργαλείο” μάχης για τον ελληνικό στρατό».

Ποιο είναι το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Στη Φινλανδία, άνδρες πολίτες μεταξύ 18 – 60 ετών καλούνται να συμμετέχουν στην στρατιωτική άμυνα της χώρας. Η Φινλανδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στράτευσης, μαζί με χώρες όπως η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ, η Αρμενία, η Νότια Κορέα, η Τουρκία, η Εσθονία και η Βόρεια Κορέα.

Ο υπόχρεος για στρατιωτική θητεία πρέπει να εκπληρώσει είτε ένοπλη ή άοπλη στρατιωτική θητεία είτε μη στρατιωτική (πολιτική) θητεία. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας.

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας, κατατάσσονται στην εφεδρεία των φινλανδικών αμυντικών δυνάμεων. Το σύστημα εκπαίδευσης εξελίσσεται διαρκώς, ώστε να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες απαιτήσεις και ανάγκες των Αμυντικών Δυνάμεων.

Όλοι οι στρατεύσιμοι αρχίζουν τη στρατιωτική τους θητεία ως ίσοι από κάθε άποψη. Ο καθένας μπορεί να έχει καλές επιδόσεις στη στρατιωτική θητεία, ανεξάρτητα από το ιστορικό του. Ανάλογα με την εκπαίδευση, η στρατιωτική θητεία διαρκεί 165, 255 ή 347 ημέρες. Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται για απλά καθήκοντα υπηρετούν για 165 ημέρες, όσοι εκπαιδεύονται για καθήκοντα που απαιτούν ειδικές δεξιότητες και όσοι ολοκληρώνουν άοπλη υπηρεσία υπηρετούν για 255 ημέρες.

Μπάιντεν: Ο αμερικανικός στρατός θα κάνει ρίψεις εφοδίων στη Λωρίδα της Γάζας

Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται για να γίνουν αξιωματικοί, υπαξιωματικοί ή για τα πιο απαιτητικά ειδικά καθήκοντα στην ιεραρχία υπηρετούν 347 ημέρες. Η μη στρατιωτική θητεία διαρκεί 347 ημέρες.

Η στρατιωτική θητεία παρέχει στους στρατεύσιμους στρατιωτική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας. Στη στρατιωτική θητεία, οι στρατεύσιμοι μπορούν επίσης να μάθουν χρήσιμες καθημερινές δεξιότητες και ηγετικές ικανότητες και να αποκτήσουν τεχνογνωσία και για την επαγγελματική ζωή. Στόχος είναι να μπορούν οι στρατεύσιμοι να χρησιμοποιούν τις προηγούμενες δεξιότητες και τις γνώσεις τους στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

Μετά τη στρατιωτική θητεία κατατάσσονται στην εφεδρεία. Οι βαθμοφόροι παραμένουν στην εφεδρεία έως ότου συμπληρώσουν τα 50 τους χρόνια και θα λάβουν το πολύ 80 ή 150 ημέρες επανεκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της εφεδρείας τους.

Οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί παραμένουν στην εφεδρεία έως ότου συμπληρώσουν το 60ό έτος της ηλικίας τους, κατά τη διάρκεια της οποίας θα λάβουν το πολύ 200 ημέρες επανεκπαίδευσης. Κάθε άνδρας ηλικίας 18 – 60 ετών ανήκει στη βοηθητική εφεδρεία.

Ημερήσια αποζημίωση και αποζημίωση εξοπλισμού

Καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση, ημερομίσθιο, για την κάλυψη των καθημερινών εξόδων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.

Η ημερήσια αποζημίωση είναι προοδευτική ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας:

5,90 ευρώ (1 – 165 ημέρες)
9,80 ευρώ (166 – 255 ημέρες)
13,65 ευρώ (256 – 347 ημέρες)

Η ημερήσια αποζημίωση καταβάλλεται συνήθως στον τραπεζικό λογαριασμό δύο φορές τον μήνα, κάθε Παρασκευή, για την αποζημίωση κάθε ημέρας υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων, της άδειας παραδειγματικής συμπεριφοράς, της άδειας ασθενείας, της προσωπικής άδειας και της άδειας πατρότητας. Στις ημέρες υπηρεσίας δεν περιλαμβάνονται οι ειδικές προσωπικές άδειες και οι απουσίες χωρίς άδεια.

Οι γυναίκες λαμβάνουν επίδομα εξοπλισμού 1,50 ευρώ ανά ημέρα για την κάλυψη των εξόδων που δεν προβλέπονται από τις φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις, όπως, για παράδειγμα, εσώρουχα.

Tags
Back to top button