Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στρατηγός Τζούμης: Αυτές είναι οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στις Ελληνικές θαλάσσιες ζώνες (Βίντεο)

Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στις Ελληνικές θαλάσσιες ζώνες και οι θεωρίες περί συνεκμετάλλευσης μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Στρατηγού ε.α, Κυρίου Λάμπρου Τζούμη, ο οποίος τα αναλύει στο Flash 99.4FM.  

Αναλυτικά ο Στρατηγός αναφέρει:  H αποκλειστική οικονομική ζώνη και η υφαλοκρηπίδα, αφορούν στην άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος. Η Αποκλειστική οικονομική ζώνη, πρέπει το παράκτιο κράτος να την ανακηρύξει και να την οριοθετήσει με τα γειτονικά κράτη. Η υφαλοκρηπίδα υφίσταται αυτοδικαίως. Έτσι λέει το δίκαιο της θάλασσας.

Δηλαδή υπάρχει, δεν χρειάζεται να την ανακηρύξεις χρειάζεται όμως οριοθέτηση, ούτε αυτή έχει γίνει. Η διαφορά με την υφαλοκρηπίδα ξεκίνησε με την Τουρκία από το 1973, όταν καταλήξαμε στο πρωτόκολλο της Βέρνης με το οποίο είπαμε δεν θα γίνονται έρευνες στο Αιγαίο εάν δεν επιλυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας και παρόλα αυτά παραμένει.

Η διαφορά υφαλοκρητίδας και ΑΟΖ

Τώρα η διαφορά είναι ότι η αποκλειστική οικονομική ζώνη σαν δικαίωμα είναι ευρύτερο της υφαλοκρηπίδας διότι η υφαλοκρηπίδα αφορά μόνο την έρευνα στο βυθό και το υπέδαφος που μπορεί το κράτος στο παράκτιο που έχει την υφαλοκρηπίδα να ασκήσει, ενώ η ΑΟΖ αφορά και στο υπερκείμενα ύδατα και στον αέρα.

Η Τουρκία, όσον αφορά το Αιγαίο επικαλείται μία θεωρία η οποία είναι ξεπερασμένη, λέει ότι είναι ημίκλειστη θάλασσα και συνεπώς πρέπει να ορίσουμε την υφαλοκρηπίδα από ακτή σε ακτή, τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και να φτάσουμε στον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά αυτού να είναι τουρκικά ύδατα που θα είναι κλειστά τα ελληνικά νησιά και δυτικά να υπάρχει ελληνική δικαιοδοσία.

Το πρόβλημα όμως είναι και για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και για τον καθορισμό της ΑΟΖ ότι πριν από αυτό πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα των χωρικών υδάτων. Αν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα των χωρικών υδάτων, δηλαδή αν η Ελλάδα δεν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, ακόμη και σε διεθνές δικαστήριο να πάμε όπως της Χάγης, το δικαστήριο θα δικάσει με τα έξι μίλια.

Συνεπώς Λοιπόν η Ελλάδα θα μείνει εκεί και δεν θα μπορεί να ασκήσει στην συνέχεια το κυριαρχικό της δικαίωμα δίοτι η υφαλοκρηπίδα ξεκινάει από κει που τελειώνουν τα χωρικά ύδατα. Μπορεί να φτάσουμε στα 200 μίλια, εδώ δεν έχουμε τέτοια περίπτωση γιατί είναι πιο μικρή απόσταση από ακτή σε ακτή ή από αυτή που είναι στα νησιά. Αν λοιπόν δεν ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα εμείς και μπούμε σε μία διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία για το κυριαρχικό μας μονομερές δικαίωμα, θα είμαστε χαμένοι εκ προοιμίου.

Η Τουρκία από το 1995 μας έχει πει ότι θα μας κάνει πόλεμο εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, ξεπεράστηκε αυτό;

Άρα λοιπόν να μιλάμε για συνεκμετάλλευση, νομίζω ότι οδηγήσει σε μία πολύ σημαντική υποχώρηση και αυτή είναι στην άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιώματος επέκτασης στα 12 μίλια. Η Τουρκία από το 1995 μας έχει πει ότι θα μας κάνει πόλεμο εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, ξεπεράστηκε αυτό; Γιατί ξέρετε ακούσαμε ότι υπέβαλε και ένα non-paper ο Κύριος Τσαβούσογλου, μέσω του Κυρίου Καλίν στην κυρία Μπούρα του μιλάει ότι με έξι σημεία λέει να μπορούσαμε να ξεκινήσουμε πάλι συζητήσεις με την Τουρκία. Χωρίς να γνωρίζουμε βέβαια ποια είναι αυτά τα έξι σημεία.

Αν λοιπόν η Τουρκία υπαναχώρήσει σε αυτό και μας επιτρέψει να επεκτείνουμε στα 12 μίλια είναι ένα θέμα αυτό. Επίσης τι γίνεται με τις γκρίζες ζώνες και γιατί λέω για τις ζώνες; Διότι τα νησάκια τα οποία η Τουρκία θεωρεί ακαθόριστου κυριότητας, κάποια νησιά επηρεάζουν τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.

Δηλαδή η Τουρκία αποδέχεται πλέον ότι τα νησιά τα οποία από το 1996 τα έχει βάλει μέσα στο καθεστώς, είναι ελληνικά; Αυτά λοιπόν αν τα ξεκαθαρίσουμε μπορούμε να προχωρήσουμε σε διάλογο με την Τουρκία. Και στο παρελθόν είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις συγκεκριμένα το 2003 επί κυβέρνησης Σημίτη και υπουργό εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου και είχαν καταλήξει σε μία συμφωνία Ελλάδα και Τουρκία η οποία δεν προχώρησε τελικά, προφανώς γιατί δεν θα μπορούσε να περάσει και εδώ από τα πολιτικά κόμματα, να γίνει επιλεκτική επέκταση ανά περιοχή.

Δηλαδή σε κάποια σημεία να είναι 12 μίλια σε άλλα σημεία να είναι 8 σε άλλα σημεία 6 και λοιπά (...)αλλά αυτό όπως αντιλαμβάνεστε είναι μία σημαντική υποχώρηση με δεδομένο ότι ένα κυριαρχικό σου δικαίωμα ένα μονομερές δικαίωμα κάθεσαι και το συζητάς με τον κακότροπο γείτονα. Αυτό είναί. Η συνεκμετάλλευση την οποία λέει και ένα μέρος του πολιτικού κόσμου, γιατί υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα μέρος του πολιτικού κόσμου που έχει αυτή την άποψη και ένα μέρος της ακαδημαϊκής ελίτ και λοιπά.

Τι σημαίνει συνεκμετάλλευση, δηλαδή έχω ένα χωράφι το οποίο είναι δικό μου και έρχεται ο γείτονας και μου λέει να το κάνουμε συνεκμετάλλευση, το χωράφι, τις ελιές, τις οποίες έχω. Βάζουμε ένα συνεργείο μέσα μαζεύει το λάδι και το μοιραζόμαστε. 

 

Tags
Back to top button