Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Στον Γάμο του Καραγκιόζη πέφτουν οι αμερικανικές βόμβες λόγω ρωσικών παρεμβολών στο GPS-Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις βόμβες (JDAM-ER) στην Ουκρανία

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή της ρωσικής παρεμβολής GPS, η οποία έχει επηρεάσει σοβαρά την αποτελεσματικότητα των πυρομαχικών που παρέχονται από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των βομβών ακριβείας καθοδήγησης Joint Direct Attack Munition-Extended Range (JDAM-ER), που δόθηκαν στην Ουκρανία, αναφέρουν

Ως απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, το Κέντρο Διαχείρισης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (AFLCMC) έχει αναθέσει σύμβαση στην Scientific Applications and Research Associates Inc. για την απόκτηση και την ενσωμάτωση πρόσθετων αναζητητών που έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στις βόμβες JDAM-ER να αντιμετωπίζουν παρεμβολές GPS.

Με αξία 23,5 εκατομμυρίων δολαρίων, αυτή η σύμβαση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των πυρομαχικών που καθοδηγούνται με ακρίβεια σε “μολυσμένα” ηλεκτρονικά περιβάλλοντα.

Η προσθήκη αυτών των συστημάτων αναζητητών θα εξοπλίσει τις βόμβες JDAM-ER, αυξάνοντας την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε παρεμβολές GPS, μετατρέποντας ουσιαστικά σε ένα από τα όπλα που επηρεάζονται περισσότερο από τα ρωσικά αντίμετρα σε άμεσο εργαλείο κατά των ρωσικών δυνάμεων.

“Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση καταδεικνύει την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία των αμυντικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ ως απάντηση σε εξελισσόμενες απειλές”, αναφέρουν πηγές των ΗΠΑ.

Γιατί οι ΗΠΑ ενισχύουν τα συστήματα καθοδήγησης των βομβών αυτών

Οι εργασίες για την ενσωμάτωση αυτών των νέων συστημάτων θα διεξαχθούν σε ειδικό κέντρο "Cypress", στην Καλιφόρνια, στο Σεντ Λούις, και στο Μιζούρι, και όλες οι εργασίες, θα ολοκληρωθούν έως την 1η Οκτωβρίου 2025.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα αντικατοπτρίζει τον επείγοντα χαρακτήρα με τον οποίο η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που τίθενται με τις ρωσικές τακτικές παρεμβολής του GPS που χρησιμοποιούν οι αντίπαλοι.

Η απόφαση για την ενίσχυση των βομβών JDAM-ER ακολουθεί τις πρόσφατες ανησυχίες που εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας για την απόκτηση και τη διατήρηση, σχετικά με την απόδοση των αμερικανικών πυρομαχικών στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου έχουν αναγνωριστεί ως ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην υποβάθμιση της αποτελεσματικότητας των πυρομαχικών που καθοδηγούνται με ακρίβεια, συμπεριλαμβανομένων των βλημάτων πυροβολικού Excalibur.

Οι βόμβες JDAM, εξοπλισμένες με κιτ αεροδυναμικής καθοδήγησης, βασίζονται σε ενσωματωμένα συστήματα αδρανειακής πλοήγησης σε συνδυασμό με δέκτες GPS για την ακριβή πλοήγηση στους στόχους τους.

Η παραλλαγή εκτεταμένης εμβέλειας, JDAM-ER, επεκτείνει την εμβέλεια αυτών των βομβών ακριβείας έως και 75 χιλιόμετρα, παρέχοντας βελτιωμένες δυνατότητες για εμπλοκή στόχων σε αμφισβητούμενα περιβάλλοντα.

Ρωσικό προβάδισμα σε σχέση με τις ΗΠΑ στο τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου EW

Οι κυβερνήσεις των ανέφεραν σε ΗΟΑ /ΝΑΤΟ με αγανακτισμένες κραυγές για τα αποτελέσματα των εργασιών ορισμένων εξαιρετικά ισχυρών ρωσικών σταθμών ηλεκτρονικού πολέμου (EW).

Αυτά τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, εγκαταστάθηκαν πρόσφατα  στο Καλίνινγκραντ, στην Αγία Πετρούπολη, και στο Πσκοφ.

Οι Ρώσοι τα ενεργοποιούν σε μάχιμες εργασίες για μικρό χρονικό διάστημα.

Ο πρώτος που μίλησε στα τέλη Απριλίου ήταν ο διοικητής των εσθονικών αμυντικών δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Χέρεμ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αμέσως ανακαλύφθηκαν δυσκολίες στη λειτουργία της πλοήγησης GPS αεροσκαφών, πολεμικών πλοίων για μικρά χρονικά διαστήματα σε ολόκληρη την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

Ως παράδειγμα των προβλημάτων που προέκυψαν, ο Χέρεμ ανέφερε την περίπτωση του αεροδρομίου Ταρτού, όπου στις 27 Απριλίου, λόγω πλήρους απώλειας προσανατολισμού, δύο επιβατικά αεροπλάνα της Finnair δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν το ένα μετά το άλλο.

 Η φινλανδική έκδοση Helsingin Sanomat ανέφερε ότι, όπως και να έχει, ο αριθμός των αστοχιών του συστήματος GPS στις αεροπορικές μεταφορές στη Φινλανδία από την αρχή του τρέχοντος έτους είχε σοβαρά προβλήματα τρεις φορές υψηλότερα από ότι  ολόκληρο το 2023.

Επιπλέον, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Οι EurAsian Times είχαν αναφέρει για πρώτη φορά για τη ρωσική τεχνογνωσία στον ηλεκτρονικό πόλεμο και τα συστήματα αντι-drone, που οδήγησαν στην κατάρριψη πολλών τουρκικών TB-2 Bayraktar που προσπαθούσαν να περιορίσουν τη χρήση τους.

Η Ρωσία έχει δημιουργήσει αυτήν την τεχνογνωσία από την εμπειρία της στη Συρία, τον πόλεμο του Ντονμπάς και τη σύγκρουση της Κριμαίας το 2014.

Διαφορετικά συστήματα της Μόσχας

Μερικές από τις γνωστές πλατφόρμες EW της Ρωσίας είναι το Krasukha-2, Krasukha-4, RB-341V LEER-3, R-330Zh Zhitel, Murmansk-BN και Moskva-1. Μαζί με τα Electronic Support (ES) και της Electronic Attack (EA), εκτελούν παρεμβολές σήματος ραδιοφώνου, επικοινωνιών, ραντάρ δορυφορικής πλοήγησης διαφόρων συχνοτήτων και μπάντες.

Υπενθυμίζουμε ότι, η Ρωσία με το σύστημα 14Ts227 Tobol EW διέκοψε τον «συγχρονισμό» της δορυφορικής υπηρεσίας Διαδικτύου Starlink με τα επίγεια τερματικά της.

Μια αναφορά του Νοεμβρίου 2019 στο NBC ανέφερε πώς οι αμερικανικοί στρατιωτικοί αφυπνίστηκαν και συνειδητοποίησαν το ξεκάθαρο προβάδισμα της Ρωσίας στο EW.

Ενώ η Ρωσία τελειοποιούσε τη χρήση του ηλεκτρονικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ επικεντρώθηκαν κυρίως στην καταπολέμηση μη κρατικών παραγόντων όπως οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα, που δεν είχαν την τεχνολογία για να εμπλακούν σε ηλεκτρονικό πόλεμο.

Tags
Back to top button