Η ανάρτηση της πλατφόρμας, όπου δηλώνονται οι τιμές μεταβίβασης ακινήτων που αναγράφονται στα συμβόλαια, τίναξε ή απειλεί να τινάξει στον αέρα όσα ισχύουν για τον ΕΝΦΙΑ, τα τεκμήρια και τους πλειστηριασμούς ακινήτων.
Κι αυτό γιατί αποδείχτηκε ότι οι τιμές που αναγράφονται είναι πολύ χαμηλές και όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, είναι πλασματικές. Εξηγούν ότι ο φόρος μεταβίβασης μπορεί να υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές τιμές, όμως στα συμβόλαια αναγράφονται άλλες τιμές, οι οποίες δεν είναι απλώς χαμηλότερες επειδή έχουν πέσει πολύ οι πραγματικές εμπορικές τιμές, αλλά και για άλλους λόγους.
Ένας από αυτούς -και ίσως ο πιο σημαντικός- συνδέεται με το τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, το οποίο προσδιορίζεται με βάση τις τιμές αγοράς ακινήτων που δηλώνονται στα συμβόλαια. Έτσι, εξηγούν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνονται τιμές πολύ χαμηλές, ώστε ο αγοραστής να μην έχει πρόβλημα με το τεκμήριο και πληρώσει παραπάνω φόρους εισοδήματος, στην περίπτωση που δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αγορά με τα εισοδήματα που έχει αποκτήσει.
Όμως, αυτό προκαλεί τεράστιες... παρενέργειες στον ΕΝΦΙΑ, αφού με βάση τη μνημονιακή υποχρέωση ως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να βρεθεί ένα νέο σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, με βάση τιμές που ανταποκρίνονται στις εμπορικές.
Αυτό σημαίνει πως αν εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, θα προκληθεί ένα τεράστιο αλαλούμ, αφού υπάρχει υποχρέωση να εισπραχθούν τα ίδια ποσά, δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ.
Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το υπουργείο Οικονομικών δημιούργησε δύο επιτροπές οι οποίες έχουν ως αποστολή να προτείνουν λύσεις, που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές εμπορικές τιμές.
Το χειρότερο, όμως απ΄ όλα που αναμένεται να προκαλέσει ακόμα και κοινωνικές εκρήξεις είναι οι πλειστηριασμοί.
Σκεφτείτε, έλεγε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, πως οι τιμές εκκίνησης θα ορίζονται πλέον με βάση τις εμπορικές τιμές. Και τίθεται το ερώτημα, ποιες είναι οι πραγματικές εμπορικές τιμές; Αν θεωρηθούν ως τέτοιες, αυτές που προκύπτουν από την πλατφόρμα, όπου αναγράφονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων, τότε οι ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό θα πληγούν ανεπανόρθωτα, αφού τα ακίνητά τους θα εκπλειστηριαστούν σε εξευτελιστικές τιμές. Το αποτέλεσμα, θα είναι να χάσουν τα σπίτια τους ή οποιοδήποτε άλλο ακίνητο και να συνεχίζουν να χρωστούν στην τράπεζα μεγάλο μέρος του δανείου τους.
Αυτό θα έχει σαν πιθανή συνέπεια να κληθούν να αναλάβουν ευθύνες εγγυητές, οι οποίοι συνήθως είναι συγγενικά πρόσωπα, πράγμα που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ακόμα και οικογενειακές τραγωδίες.
Για το λόγο αυτό, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στα αρμόδια υπουργεία, στα οποία είναι έντονος ο φόβος πως μπορεί οι εξελίξεις να είναι απρόβλεπτες.