Σήμερα ξεκινούν οι συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα της αξιολόγησης που θα οριστικοποιούν τις περικοπές των συντάξεων από το 2019 και του αφορολογήτου το 2020, τις αλλαγές στο εργασιακό των τραπεζών, ενώ η πρώτη γεύση των συναντήσεων που είχαμε χθες ήταν μάλλον πικρή αφού φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και στην ενέργεια και στις αποκρατικοποιήσεις.
Χθες το βράδυ το οικονομικό επιτελείο έστειλε στους θεσμούς το κείμενο των παρατηρήσεων στα συνολικά τέσσερα κείμενα των μνημονίων που έχουν στείλει από τη Δευτέρα η Ε.Ε και το ΔΝΤ.
Δεδομένο είναι ότι μέσα στην απάντηση του ΥΠΟΙΚ θα υπάρχουν και τα σχόλια για τα δημοσιονομικά μεγέθη μετά το 2018 (το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια και στη συνέχεια τη μείωση του στόχου στο 2,5% του ΑΕΠ) αλλά και για την ελάφρυνση του χρέους.
Σύμφωνα με ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, οι διαφορές θα ανατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και όποιο θέμα άπτεται πολιτικής απόφασης θα συζητείται σε επίπεδο κορυφής, δηλαδή της ηγεσίας των ομάδων και του οικονομικού επιτελείου.
Τα κείμενα
Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου τόνιζε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει δύο κείμενα από την Ε.Ε και το ΔΝΤ: το αναθεωρημένο μνημόνιο της Ε.Ε. και το τεχνικό προσάρτημά του και το κείμενο δημοσιονομικών πολιτικών του ΔΝΤ(MEFP) και το δικό του τεχνικό κείμενο που δεν ξεπερνά τις πέντε σελίδες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα κείμενα δεν έχουν διαφορές επί της ουσίας αλλά το ΔΝΤ δίνει έμφαση σε άλλα θέματα από αυτά της Επιτροπής, όμως δεν εξήγησε ποιες είναι οι προτεραιότητες του Ταμείου.
Πάντως χθεσινές διαρροές θέλουν το εργασιακό να μην έχει κλείσει με τον τρόπο που περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βαλέτα της Μάλτας.
Συγκεκριμένα, το όριο των απολύσεων μπορεί να παρέμεινε στο 5% αλλά φαίνεται από το κείμενο των 50 σελίδων της Ε.Ε. ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε την άρση του υπουργικού βέτο στις ομαδικές απολύσεις για να πάρει σε αντάλλαγμα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων υπό προϋποθέσεις. Δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν μισθωτούς και συνταξιούχους κατά τη συζήτηση μέτρων της διετίας 2019-2010 καθώς ειδικά για τις συντάξεις είναι ακόμα ασαφές από ποιο ύψος σύνταξης και πέρα θα πέσει το μαχαίρι.
Στο αφορολόγητο η μείωσή του για άγαμους και συνταξιούχους είναι μια καταρχήν συνθήκη η οποία θα συνδυαστεί και με τη μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 20% που περιλαμβάνεται στα αντίμετρα, τα οποία ως γνωστόν βρίσκονται υπό την αίρεση ότι η Ελλάδα θα πετύχει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Η επίσημη έναρξη των συζητήσεων αναβλήθηκε καθώς χθες το απόγευμα δεν είχε φτάσει ακόμη στην Αθήνα η επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία έφτασε στο γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις αργά το απόγευμα. Ετσι, επιλέχθηκε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα θέματα χαμηλού ενδιαφέροντος για το ΔΝΤ αλλά υψηλού ενδιαφέροντος για την Ε.Ε, όπως είναι το θέμα της ενέργειας και των αποκρατικοποιήσεων.
Για ΔΕΚΟ
Το θέμα της σύστασης και της λειτουργίας του νέου υπερταμείου των αποκρατικοποιήσεων, με το οποίο έκλεισε η χθεσινή ημέρα των επαφών με τους δανειστές, ανέδειξε νέα προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις, αναφέρει ο
Χαρακτηριστικό είναι το θέμα της Εταιρίας Δημόσιων Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΣΗΣΠ) που θα διαχειριστεί εισηγμένες και μη ΔΕΚΟ με στόχο τη βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων. Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου το Υπουργείο Οικονομικών εγείρει ακόμα θέματα για το ποιες επιχειρήσεις θα ενταχθούν στην εταιρία που θα είναι το «τέταρτο πόδι» του νέου υπερταμείου.
Κατά τη δίωρη συνάντηση συνάντηση συζητήθηκαν και οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, όπως αυτή του Ελληνικού. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα προβλήματα με το Δασαρχείο ξεπερνιούνται και μετά θα πρέπει να λυθούν και τα προβλήματα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. «Πάντως να ξέρετε ότι αν είναι να έχουμε κάπου εμπόδιο αυτό δεν θα είναι ούτε στην ενέργεια αλλά ούτε και στις αποκρατικοποιήσεις», έλεγε το ίδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, χωρίς να όμως να εξηγεί περισσότερο τη φράση του.
Για ενέργεια
Στο θέμα της ενέργειας οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης συζητούσαν επί δύο ώρες κυρίως τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» που θα απαρτίζεται από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές εταιρίες η οποία σταδιακά θα περάσει σε ιδιώτες.
Μαζί αποφασίστηκε και η προώθηση των υπόλοιπων ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, όπως των ΕΛ.ΠΕ., της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και φυσικά του 1,7% της ΔΕΗ που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.