Τη «βαθιά ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες αναφορές σχετικά με επιστροφές και επαναπροωθήσεις» που φέρονται να λαμβάνουν χώρα στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, δίνοντας συνέχεια στο μπαράζ δηλώσεων σχετικών με το ζήτημα, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Nils Muiznieks.
«Τέτοιου είδους ισχυρισμοί για άτυπες, αναγκαστικές επιστροφές, έχουν καταγραφεί ξανά στο παρελθόν και είναι ζωτικής σημασίας να τους διερευνήσουν διεξοδικά οι ελληνικές αρχές» αναφέρει στην ανακοίνωση ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ. «Εάν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικά γεγονότα. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αναζητά και να απολαμβάνει άσυλο και αυτό συνιστά ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», πρόσθεσε.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το συγκεκριμένο ζήτημα έχει τεθεί στις ελληνικές αρχές από την Ύπατη Αρμοστεία, οι οποίες έχουν κληθεί να λάβουν προληπτικά μέτρα ενάντια στις πρακτικές αυτές, συμπεριλαμβανομένων σαφών κανόνων για τις διαδικασίες στα σύνορα, ανεξάρτητων μηχανισμών παρακολούθησης και ενισχυμένων εσωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών.
Η ΥΑ υπενθυμίζει την υποχρέωση των κρατών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να παρέχουν σε όλους τους αιτούντες άσυλο, πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και προστασία απέναντι στην επαναπροώθηση ή την άτυπη αναγκαστική επιστροφή.
Σημειώνεται τέλος, πως ερωτώμενος για το θέμα κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, περιορίστηκε να πει ότι «η Ελλάδα δεν κάνει επαναπροωθήσεις».
ΑΠΕ-ΜΠΕ