Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο "Πάνθεον των αθανάτων" η Μενδώνη: Επιγραφή με το όνομά της στην Ακρόπολη!

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στην πρόβλεψη της συμφωνίας για τον ανελκυστήρα της Ακρόπολης για τοποθέτηση επιγραφής με το όνομα της Λίνας Μενδώνης στο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει από την πρόβλεψη στη συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου, του Ιδρύματος Ωνάση και της εταιρείας «Αριόνα» για τον ανελκυστήρα στην Ακρόπολη, να μπει μία επιγραφή με το όνομα της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στο ιστορικό μας μνημείο.

Αναλυτικά, στη σύμβαση της συμφωνία των τριών πλευρών και ειδικότερα στο άρθρο 9 με τίτλο «Αναφορά της δωρεάς» αναφέρεται το εξής:

«Το Δημόσιο συμφωνεί ότι στην αρχή και την απόληξη της πλατφόρμας του ανελκυστήρα πλαγιάς και στην είσοδο των Προπυλαίων της Ακρόπολης, δίπλα από τη σχετική επιγραφή που αφορά τη χορηγία των Ε.Ε. και του Ινστιτούτου Θερβάντες, θα μπει ειδική μαρμάρινη επιγραφή διαστάσεων ίσων προς τις δύο προαναφερόμενες (άλλως τουλάχιστον 70Χ40 εκατ.), που θα αναφέρει: ‘Ο ανελκυστήρας πλαγιάς και ο φωτισμός της Ακροπόλεως πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση επί υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη’ (Ιούνιος 2020). Η ακριβής θέση και οι ειδικές προδιαγραφές της εν λόγω αναφοράς θα οριστικοποιούνται με υπόδειξη του δωρεοδόχου μετά από προηγούμενη συναίνεση του ιδρύματος».

Μουσείο Ακρόπολης: Ψηφιακή ξενάγηση- Δείτε τα εκθέματα online

Η υπόθεση ήρθε στο φως περί τον έναν χρόνο μετά τη συμφωνία και συγκριμένα τις 19 Φεβρουαρίου, όταν το υπουργείο απάντησε σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Αυγή.

Αντίδραση από την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αντέδρασε, μέσω Facebook, τονίζοντας πως «κανείς μα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέλει να ταπεινώσει με αυτόν τον τρόπο την Ακρόπολη! Δεν έχει καμία θέση το όνομα του χορηγού και το όνομα της υπουργού πάνω στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιά».

Όπως σημειώνει η κα Δέσποινα Κουτσούμπα ακόμη και η επιγραφή της UNESCO "στέκεται διακριτικά στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και όχι πάνω στα μνημεία".

«Η υπουργός έδωσε, μετά από ένα χρόνο, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη Σύμβαση "Δωρεάς" με το Ίδρυμα Ωνάση. Την δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα ΑΥΓΗ. Οι νομικές ακροβασίες και οι παρανομίες που έχει κάνει η Λ. Μενδώνη για να κανονίσει τα πάντα εν κρυπτώ με το Ίδρυμα είναι αδιανόητες. Το ότι όλα αυτά τα κάνει η χειρότερη υπουργός Πολιτισμού της μεταπολίτευσης για να δει το όνομά της γραμμένο πάνω στο μνημείο, είναι κάτι που δεν το χωρά ανθρώπου νους! Είναι ΥΒΡΙΣ! Μια ύβρις που δεν πρέπει να διαπραχθεί, που δεν πρέπει να αφήσουμε να διαπραχθεί. Κάτω τα χέρια από την Ακρόπολη. Εκάς οι βέβηλοι!».

Σημειώνεται, πως η ίδια η υπουργός δεν έχει τοποθετηθεί επί του ζητήματος ώστε να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Οργή στο Twitter

Από το πρωί τα hashtag #Ακρόπολη και #Μενδώνη είναι στην πρώτη πεντάδα των trends, με τους χρήστες να εμφανίζονται οργισμένοι σχετικά με την επιγραφή.

Μεταξύ άλλων υπάρχει και μία ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος γράφει: «Ό,τι και να κάνει η Μενδώνη, θα είναι για πάντα η υπουργός που κάλυψε τον Λιγνάδη και κατέστρεψε τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του μέσα στην πανδημία. Ο σχεδιασμός για μαρμάρινη επιγραφή με το όνομα της στην Ακρόπολη αποτελεί ύβρη και θα έχει την τύχη που του αξίζει».

 

Tags
Back to top button