"Η ελευθερία είναι μια έννοια που δεν προσφέρεται σε κανέναν άνθρωπο. Είτε την ενέχουμε ως στοιχείο του κυττάρου μας και τη διεκδικούμε σε κάθε συνθήκη ζωής είτε όχι. Δεν χαρίζεται σε κανέναν. Οι πρόσφυγες δεν είναι κάτι το διαφορετικό. Τη διεκδικούν, όπως όλοι οι άνθρωποι -ακόμα κι αυτοί που προέρχονται και από μη εμπόλεμες περιοχές...".
Ένα χρόνο μετά την τελευταία της επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη (τον Ιούνιο του 2016) η διάσημη Αφροαμερικανή σοπράνο Μπάρμπαρα Χέντρικς (Barbara Hendricks) και ισόβια πρέσβης Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, επέστρεψε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τη διττή της ιδιότητα.
Αυτή της διάσημης σοπράνο (για να ερμηνεύσει -μεταξύ άλλων- μια... "Δέησις", το ομώνυμο έργο-θρησκευτική καντάτα για τη Θεσσαλονίκη, που έγραψε προ εικοσαετίας ο σολίστας και διευθυντής σήμερα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης στο 7ο Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών, αλλά και για να επισκεφθεί τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, παρακολουθώντας τις εξελίξεις διαβίωσης και ένταξης στην κοινωνία της πόλης των προσφύγων.
"Θέλω να είμαι η φωνή αυτών που πραγματικά δεν έχουν φωνή", έλεγε πρόσφατα σε συνέντευξή της, ενώ σήμερα στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, απαντώντας σε δεκάδες δημοσιογράφους που έσπευσαν να τη συναντήσουν, θέτοντας ερωτήσεις εντοπισμένες περισσότερο στο προσφυγικό ζήτημα και τη δική της οπτική σ' αυτό παρά στην καλλιτεχνική της υπόσταση, έλεγε -μεταφέροντας την ευρωπαϊκή εμπειρία της- πως... "οι Ευρωπαίοι πολίτες φοβούνται πολύ λιγότερο την εισροή προσφύγων στις χώρες τους απ' ό,τι οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδομήθηκε -μετά τις τραγικές συνέπειες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- πάνω στις αξίες της ειρήνης και της συνεργασίας και είναι ευθύνη των πολιτών της να 'σπρώξουν' τους πολιτικούς σ' αυτή την κατεύθυνση"
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ