Η φωτιά που , λίγο μετά τις 11 το πρωί, συνεχίζει την ακάθεκτη την καταστροφική της πορεία θέτοντας σε δοκιμασία τον κρατικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας.
Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, μετά τη νέα αναζωπύρωση, το μεσημέρι του Σαββάτου. Αργά το απόγευμα, το νησί κρίθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Νωρίτερα, εκκενώθηκαν ο Μυλοποτάμος και οι Αραίοι. Ειδικά στον Μυλοπόταμο όλοι μιλούν για εικόνες βιβλικής καταστροφής.
Το τοπίο γίνεται όλο και πιο αποκαρδιωτικό, καθώς η έντονη βλάστηση και το πράσινο του νησιού δίνουν τη θέση τους στο μαύρο και στις στάχτες.
Η φωτιά πέρασε και έφθασε στα Φράτσια, όπου εκδόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού, καθώς η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα τα σπίτια. Στο άλλο μέτωπο απειλούνται Τα Πιτσινιάνικα, Οι Καλοκαιρινές και η δίοδος προς Καρβουνάδες.
Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και χωματουργικά μηχανήματα.
Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την 1η ΕΜΑΚ, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία και 20 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.
Ο Γιάννης Καπάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, είπε ότι σχεδόν το σύνολο των εναέριων δυνάμεων της χώρας βρίσκεται στα Κύθηρα και επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί.
Σήμερα, επιχείρησαν στα Κύθηρα 3CL-215, 3CL-415 & 2PZL της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί από πολύ στενά την μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης. Ήδη έχει συνομιλήσει με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, (σ.σ. τα Κύθηρα ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής), αλλά και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ειδικότερα στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε, να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατά το δυνατόν ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Όπως μετέδωσε ο ALPHA και πλωτά μέσα είναι σε επιφυλακή για σχέδιο εκκένωσης.
Ο μεγάλος… εχθρός του έργου κατάσβεσης είναι ο δυνατός αέρας. Ωστόσο, από απόψε αναμένεται να κοπάσουν οι άνεμοι και αύριο να εξασθενήσουν, γεγονός που θα βοηθήσει στον περιορισμό της πυρκαγιάς
«Ανάμεσα στις δασικές εκτάσεις υπάρχουν πολλοί οικισμοί που πρέπει να προστατευτούν, είναι μεγάλη η περίμετρος της φωτιάς και αρκετά τα μέτωπα δυτικά του νησιού» τόνισε στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, προσθέτοντας ότι οι άνεμοι και το ανάγλυφο δυσκολεύουν περαιτέρω το έργο της πυροσβεστικής.
«Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη» εκτίμησε από την πλευρά του στον σταθμό μας ο πυροσβέστης Τάκης Πολίτης που βρίσκεται στην περιοχή. «Είναι πολλά τα μέτωπα, η σημερινή εικόνα είναι πολύ χειρότερη από τη χθεσινή» ανέφερε δε.
Στην καταγγελία ότι τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν να επιχειρήσουν στην περιοχή του πύρινου μετώπου στα Κύθηρα, με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος, προχώρησε μέσω του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης.
«Είναι πολύ δύσκολη κατάσταση, κινδύνευσαν σπίτια και άνθρωποι, καταγγέλλω δημόσια ότι αν είχαν σπεύσει τα εναέρια μέσα θα είχε λήξει το θέμα. Έρχονται δυο ελικόπτερα και δυο αεροπλάνα, αλλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος» τόνισε ο κ. Χαρχαλάκης.
Πολλοί από αυτούς, αγανακτισμένοι, καταγγέλλουν ότι έχει καεί το μισό νησί και σε σημεία τα οποία ήταν απάτητα και παρθένα.
«Τι να σας πω, είδαμε φλόγες και δεν βρέθηκε ένα αεροπλάνο να πετάει. Είχε πολύ κάπνα, ήταν αποπνικτικά. Το πρόβλημα είναι ότι χθες έφυγε η πυρόσβεση και τελικά η φωτιά ''φούντωσε'', καθώς υπήρξε αναζωπύρωση. Ήμασταν στο έλεος του Θεού. Στο νησί δεν υπήρχε κανείς. Ομάδες πυροσβεστών μαζί με εθελοντές έσωσαν τα σπίτια μας. Οι περιοχές είναι δύσβατες και δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν», περιγράφει κάτοικος των Κυθήρων.
«Το μισό νησί έχει καεί, η καταστροφή είναι μεγάλη. Έχουν καεί κτήματα και ζώα. Ευτυχώς σπίτια δεν έχουν καεί γιατί την σβήνουν γύρω-γύρω την φωτιά. Τώρα σβήνουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα. ''Κρανίου τόπος'' το νησί μας. Από εκεί που ξεκίνησε η φωτιά ήταν ένα χωράφι με ένα χαμηλό χόρτο, δεν είχε ψηλά δέντρα και πυκνή βλάστηση. Πιστεύω άργησαν τα εναέρια μέσα, όπως και χθες πάλι άργησαν, είμαστε παραμελημένοι νομίζω», δηλώνει η κυρία Τζίμα, επίσης κάτοικος Κυθήρων.
«Τα εναέρια μέσα είναι λίγα, ακόμα η πυρκαγιά δεν έχει κάψει σπίτια αλλά εάν υπήρχαν περισσότερα θα την είχαν καταφέρει τώρα. Οι περιοχές είναι δύσβατες και παρθένες, παρόλο που υπάρχουν αρκετοί άνδρες και εθελοντές δεν μπορούν να πλησιάσουν κοντά και τα εναέρια μέσα δεν προλαβαίνουν τις αναζωπυρώσεις λόγω του αέρα», μαρτυρεί ένας άλλος κάτοικος Κυθήρων.
Τα δύο μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν αυτή την ώρα στο νησί είναι στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το γεγονός που δυσχεραίνει κυρίως τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή της κατεύθυνσής τους.
Ο δήμαρχος του νησιού Ευστράτιος Χαρχαλάκης δήλωσε το πρωί της Κυριακής ότι οι φλόγες έχουν κάνει ήδη στάχτη το 1/3 του νησιού.
Αν και η εικόνα που υπήρχε τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν καλύτερη σε σχέση με το βράδυ, ο κ. Χαρχαλάκης ζήτησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ να ξεκινήσουν έγκαιρα ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα καθώς και το Σάββατο το πρωί υπήρξε η εντύπωση ότι η φωτιά έχει ελεγχθεί αλλά από το μεσημέρι και μετά οι άνεμοι ενισχύθηκαν και υπήρξανε μεγάλες αναζωπυρώσεις.
Λόγω του μεγέθους και της έντασης της φωτιάς χρειάστηκε να εκκενωθούν μόνο το Σάββατο τέσσερις οικισμοί αν και ο κ. Χαρχαλάκης δήλωσε ότι πλέον όλοι οι κάτοικοί τους έχουν επιστρέψει τονίζοντας, ωστόσο, ότι «μην νομίζετε ότι κοιμάται κανείς».
Σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού κανένα σπίτι δεν έχει υποστεί ζημιές καθώς δόθηκε «μάχη στις αυλές των σπιτιών» κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Κυθήρων.
Όπως είπε ο κ. Χαρχαλάκης στο νησί και σήμερα, Κυριακή, πνέουν βόρειοι άνεμοι.
Μαύρη μέρα για τα Κύθηρα χαρακτήρισε τη σημερινή ο δήμαρχος του νησιού, επίσης μέσω της ΕΡΤ, και τόνισε πως έχουν καεί πάνω από 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης και χαμηλής βλάστησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού. Ο κ. Χαρχαλάκης πρόσθεσε ότι σήμερα αναμένεται στο νησί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για να γίνει μία πρώτη αποτίμηση των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες και οι μελισσοκόμοι. Σημείωσε ακόμη ότι στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης, τα πρώτα μέτρα που θα ζητήσει είναι η παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων των κατοίκων και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, μετά τις αυτοψίες που θα διενεργήσουν οι μηχανικοί αυτή την εβδομάδα. Τέλος, ανέφερε πως δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με την τουριστική κίνηση στο νησί.
Στα Κύθηρα επιχειρούν για την κατάσβεση 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο, τρία ελικόπτερα κ 1 καναντέρ. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική το μεσημέρι θα φτάσουν στο νησί επιπλέον ενισχύσεις. Οκτώ οχήματα με 32 πυροσβέστες.
Νωρίς το πρωί της Κυριακή έφτασε άλλο ένα πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων από τη Μακεδονία προκειμένου να ενισχύσει τους 57 συναδέλφους τους που ήδη βρίσκονται στο νησί καθώς και 8 υδροφόρες της πυροσβεστικής που ήρθαν να προστεθούν στα βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και τα χωματουργικά μηχανήματα που είναι ήδη εκεί.
Τι σημαίνει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Η γενική κατεύθυνση προβλέπει την εκπόνηση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης του προβλήματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση της καταστροφικής πυρκαγιάς, τη βοήθεια όλης της κρατικής μηχανής και τη διάθεση κονδυλίων, κατά παρέκκλιση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που ακολουθούνται σε κανονικές συνθήκες.
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συντονίζει το δυναμικό και τις υπηρεσίες και τους φορείς που αναλαμβάνουν δράση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενώ γίνεται κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.
Στο δυναμικό και στα μέσα πολιτικής προστασίας περιλαμβάνονται:
-Ειδικευμένα στελέχη πολιτικής προστασίας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, στα οποία ανατίθεται η επίβλεψη εκπόνησης και εφαρμογής των σχεδίων, προγραμμάτων και μέτρων πολιτικής προστασίας, καθώς και ο συντονισμός των αναγκαίων ενεργειών.
-Το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών, οι υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών κοινής ωφέλειας, που είναι υπεύθυνες σε επιχειρησιακό επίπεδο για τις επί μέρους δράσεις πολιτικής προστασίας και κυρίως για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των καταστροφών (όπως Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό, Ελληνική Αστυνομία, Ε.Κ.Α.Β., Ένοπλες Δυνάμεις, Ο.Α.Σ.Π, υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α., Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Ε.ΥΔ.Α.Π., Δ.ΕΠ.Α., Ε.Μ.Υ.).
-Οι εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και οι ειδικευμένοι εθελοντές πολιτικής προστασίας, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που εντάσσονται στο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αναλαμβάνουν την υποστήριξη σχεδίων και δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης, καθώς και δράσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών.
Με πληροφορίες από kithiraikanea