Από το βράδυ της Παρασκευής ως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η δημοσίευση στοιχείων για την ψήφο των Γάλλων, είτε προέρχεται από δημοσκόπηση είτε από εκτιμήσεις, ακολουθεί συγκεκριμένη νομοθεσία.
Αλλά πρακτικά, τα τελευταία χρόνια, τα στοιχεία και οι αριθμοί κυκλοφορούν στη Γαλλία πολύ νωρίς, πριν τα δύο πρόσωπα των υποψηφίων που προκρίθηκαν για τον δεύτερο γύρο.
Τι λέει ο κανόνας
Από την Παρασκευή 21 Απριλίου μεσάνυχτα, καμία δημοσκόπηση δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιηθεί για πρόθεση ψήφου. Αυτός ο κανόνας ισχύει ως το βράδυ της Κυριακής, 20:00 η ώρα, όταν όλα τα εκλογικά κέντρα θα έχουν κλείσει. Οποιος παραβεί αυτό τον κανόνα τιμωρείται με πρόστιμο 75.000 ευρώ.
Από πού προέρχονται οι πρώτες εκτιμήσεις αποτελεσμάτων
Οι δημοσκόποι αλιεύουν τις πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα με βάση «εκλογικά κέντρα τεστ», περίπου 100-500 τον αριθμό. «Αναζητούμε ένα σύνολο αντιπροσωπευτικών εκλογικών κέντρων», εξηγεί ο Jérôme Fourquet, από τις δημοσκοπήσεις Ifop. «Στέλνουμε δικούς μας ερευνητές, οι οποίοι είναι παρόντες στην καταμέτρηση και μας μεταδίδουν τα αποτελέσματα».
Με βάση αυτά τα ποσοστά, οι δημοσκόποι βγάζουν ένα συμπέρασμα για το σύνολο της χώρας. Αυτά τα αποτελέσματα ανακοινώνονται επίσημα στην γαλλική τηλεόραση στις 21:00 το βράδυ ώρα Ελλάδος. «Αν βλέπετε το πρώτο ή το δεύτερο κανάλι θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν μικρές διαφορές στις εκτιμήσεις. Αυτό εξαρτάται από την εταιρεία δημοσκοπήσεων με την οποία συνεργάζονται», αναφέρει ο Jean-Yves Dormagen.
Τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών, ανακοινώνοντας αργά το βράδυ της Κυριακής, ίσως και το πρωί της Δευτέρας.
Πώς εξηγούνται οι πρόωρες εκτιμήσεις
Τα πρώτα εκλογικά κέντρα κλείνουν στις 19:00 ώρα Ελλάδος. Υπήρχαν, λοιπόν, ως σήμερα, χάρη στα «εκλογικά κέντρα τεστ», εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα 45 λεπτά νωρίτερα, δηλαδή στις 20:45, πριν κλείσουν και τα τελευταία εκλογικά κέντρα, στις 21:00 το βράδυ. Αυτά τα ποσοστά, τα οποία δίνονται στα κανάλια, για να προετοιμάσουν τα γραφήματα, κυκλοφορούν εν τω μεταξύ παρασκηνιακά, ακόμη και στα επιτελεία των υποψηφίων. Αλλά δεν μένουν σε αυτό.
Στην προεδρική εκλογή του 2012, οι πρόωρες εκτιμήσεις κυκλοφορούσαν παράνομα σε βελγικά ή ελβετικά σάιτ τα οποία αποκάλυπταν τα αποτελέσματα πριν από την ώρα που επιτρέπει η γαλλική νομοθεσία.
Στην προεδρική εκλογή του 2017 για να αποφευχθούν οι διαρροές αποτελεσμάτων, το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων μετατέθηκε αντί για τις 19:00 στις 20:00 η ώρα. Επομένως, οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα δεν θα μπορούν να είναι διαθέσιμες πριν από τις 19:45, δηλαδή 15 λεπτά πριν από το κλείσιμο και των τελευταίων εκλογικών κέντρων.
Ωστόσο, η μετάθεση κατά μια ώρα στο κλείσιμο των εκλογικών κέντρων μπορεί να καθυστερήσει τις εκτιμήσεις και να μην είναι έτοιμες στις 21:00 ώρα Ελλάδος. «Αν το αποτέλεσμα είναι πολύ κοντά μεταξύ των υποψηφίων, δεν αποκλείεται να μη μπορεί να υπάρξει εκτίμηση στις 21:00», εξηγεί ο Jean-Yves Dormagen. Τα γαλλικά κανάλια, μάλιστα, ετοιμάζονται να δώσουν 3 ή και 4 ονόματα αν δεν μπορούν να δώσουν το ζευγάρι των νικητών του πρώτου γύρου.
Γίνονται δημοσκοπήσεις και την ημέρα των εκλογών
Το γεγονός ότι απογορεύεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων στη Γαλλία, την ημέρα των εκλογών, δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται δημοσκοπήσεις. Η πρώτη δυνατότητα που έχουν οι δημοσκόποι είναι το exit poll. «Δεν αξίζει τον κόπο γιατί οι ερευνητές μας πρέπει να δίνουν ένα ερωτηματολόγιο στους πολίτες που βγαίνουν από το εκλογικό κέντρο. Δεν το κάνουμε πια γιατί κοστίζει ακριβά και απαιτεί μεγάλη υποδομή», εξηγεί ο δημοσκόπος Mattias Guyomar.
Αυτό που κάνουν οι περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων, ανήμερα των εκλογών, είναι οι ερωτήσεις τηλεφωνικά ή στο ίντερνετ, όπως γίνεται και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Πελάτες των εταιρειών δημοσκοπήσεων είναι γαλλικά μίντια, opinion leaders και ξένοι δημοσιογράφοι. Αυτοί λαμβάνουν εγκαίρως όλα τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις, πολύ νωρίς.