Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Στις 17 Μαρτίου του 1821 οι κάτοικοι της Μάνης σήκωσαν το λάβαρο της Επανάστασης

Σαν σήμερα, στις 17 Μαρτίου του 1821 κηρύχθηκε η Επανάσταση στη Μάνη σε αυτή την πολύ σημαντική περιοχή της Πελοποννήσου, σύμφωνα με την τοπική παράδοση. Πιο συγκεκριμένα, οι πρόκριτοι της Μάνης, η οποία ήταν υπό προνομιακό καθεστώς, ζήτησαν από τον επικεφαλής τους τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη να πρωτοστατήσει η Μάνη στον αγώνα της Επανάστασης για την απελευθέρωση.

Έτσι μετά από πρόσκλησή του συγκεντρώθηκαν όλοι οι Μανιάτες οπλαρχηγοί στην Τσίμοβα, τη σημερινή Αρεόπολη, κι αποφάσισαν την έναρξη του αγώνα κατά των Τούρκων, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας και τη δημιουργία της Μεσσηνιακής Γερουσίας.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η σημαία που υψώθηκε στις 17 Μαρτίου στην Αρεόπολη ήταν φτιαγμένη πρόχειρα, από λευκό ύφασμα με γαλάζιο σταυρό στο κέντρο. Στην επάνω πλευρά έγραφε "Νίκη ή Θάνατος" (και όχι "Ελευθερία", γιατί η Μάνη θεωρούνταν ελεύθερη), και στην κάτω "Ταν ή επί Τας".

Η σημαία ευλογήθηκε από τους ιερείς και όλοι οι αρχηγοι ορκίσθηκαν γονυπετείς ότι ενωμένοι θα αγωνιστούν για την ελευθερία του έθνους.

"Ορκίζομαι, εις το όνομα του Παντοδύναμού μας Θεού,

εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και της Αγίας Τριάδος,

να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου, υπέρ πίστεως και Πατρίδος.

Ορκίζομαι, να μη βλέψω εις τα όπισθεν εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος

και της Θρησκείας μου. Ορκίζομαι: Ταν ή επί Τας και: Νίκη ή Θάνατος υπέρ Πίστεως και Πατρίδος."

Η πρώτη πολεμική επιχείρηση των Μανιατών διεξήχθη στις 19 Μαρτίου με στόχους τη Μονεμβασιά και τον Μυστρά από δυνάμεις της Ανατολικής Μάνης υπό την αρχηγία της οικογένειας των Γρηγοράκηδων. Στη Δυτικη Μάνη, με αρχηγό τον Πετρόμπεη, οι δυνάμεις κινήθηκαν προς την Καλαμάτα. Η κατάληψη της πόλης επετεύχθη στις 23 Μαρτίου δίχως αιματοχυσία και πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη δοξολογία.

Στην προκήρυξη που υπέγραφε ο Μαυρομιχάλης ως "Αρχιστράτηγος των σπαρτιατικών δυνάμεων", γνωστοποιούνταν στην Ευρώπη η απόφαση του Ελληνικού Ένους να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό.

Tags
Back to top button