Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Στην Ουάσιγκτον για επάφές την Πέμπτη ο Ζάεφ - Νέα στήριξη από ΗΠΑ

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων σχολιάζουν ότι η επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στην Ουάσιγκτον και η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ αποτελούν σημαντική μορφή στήριξης από τις ΗΠΑ ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου.

Την Δευτέρα είχε επισκεφθεί τα Σκόπια και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.

Στην κινητοποίηση των ψηφοφόρων και στην αύξηση της συμμετοχής στοχεύουν και οι διαρκείς επισκέψεις δυτικών αξιωματούχων στα Σκόπια. Χθες, στα Σκόπια βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, στο πλαίσιο μιας τριήμερης περιοδείας του στα Βαλκάνια, η οποία θα καταλήξει αύριο στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο νεότερος απηύθυνε κάλεσμα στους «πολίτες της Μακεδονίας» να ψηφίσουν «Ναι» στο δημοψήφισμα χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών ως έναν «γενναίο και δίκαιο συμβιβασμό».

«Αισθάνθηκα υπερήφανος όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα το 2004», τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο των Σκοπίων Μπόρις Τραϊκόφσκι για τις προσπάθειές του να γίνει πραγματικότητα το όραμά του για ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Απορρίφθηκαν οι προσφυγές κατά του δημοψηφίσματος

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ απέρριψε σήμερα τις προσφυγές που αμφισβητούσαν τη νομιμότητα της απόφασης της Βουλής της χώρας σχετικά με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου.

Τις προσφυγές είχαν καταθέσει ένα εξωκοινοβουλευτικό αριστερό κόμμα, μία εθνικιστική πολιτική οργάνωση και ένας ιδιώτης. Πλέον, με την απόρριψη των προσφυγών από το Συνταγματικό Δικαστήριο, η οποία ήταν αναμενόμενη, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα έχει την εξής διατύπωση: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στην Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα;».

Tags
Back to top button