Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, σε μια περίοδο κατά την οποία άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες στον ανεπτυγμένο κόσμο αναδιπλώνονται στο πεδίο της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ακολουθεί αντίστροφη πορεία...
Σταθερά διατήρησε τα επιτόκια του γιεν η Τράπεζα της Ιαπωνίας, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της. Εντούτοις, μία ακόμα φορά μετακίνησε σε βάθος χρόνου τον στόχο 2% για τον πληθωρισμό και αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για αυτόν στο 1,1% φέτος, από το 1,4% προηγουμένως. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χαρουχίκο Κουρόντα δήλωσε ότι η επίτευξη του 2% μετατίθεται το 2019. «Ολες οι κεντρικές τράπεζες θέτουν ανάλογους στόχους, οι οποίοι είναι αναγκαίοι, ούτως ώστε να επιτευχθεί ένα σταθερό επιτόκιο», προσέθεσε.
Παράλληλα, οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι διερωτώνται πόσο εφικτός είναι αυτό το 2%, όταν ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία διαμορφώνεται σήμερα στο 0,4%. Υπενθυμίζεται ότι, αφότου ο Χαρουχίκο Κουρόντα εγκαινίασε το 2013 το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην Ιαπωνία, έχει αναβάλει την επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού έξι φορές. Ο ίδιος έκανε λόγο για «ατυχείς εξελίξεις, οι οποίες, εντούτοις, δεν κλονίζουν την εμπιστοσύνη επενδυτών και αγορών στην πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης». Επίσης, υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός έως ένα βαθμό δεν μπορεί να ελεγχθεί από την Κεντρική Τράπεζα και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως οι τιμές του πετρελαίου. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, σε μια περίοδο κατά την οποία άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες στον ανεπτυγμένο κόσμο αναδιπλώνονται στο πεδίο της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ακολουθεί αντίστροφη πορεία. Επίσης, στη χθεσινή της συνεδρίαση αναθεώρησε ελαφρώς προς τα επάνω τις προβλέψεις ανάπτυξης για το τρέχον έτος και φάνηκε πιο αισιόδοξη απ’ ό,τι τον Ιούνιο στις εκτιμήσεις της για την ιαπωνική οικονομία. Το πρώτο τρίμηνο είχε ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1%, χάρη στη δυναμική ζήτηση των εξαγωγών της και την τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης.