Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Τι θα κάνουμε να πάμε κόντρα στην ακρίβεια και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

Τα αναγκαία αντίμετρα, για να περιοριστούν οι επώδυνες συνέπειες τουπληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης που έχουν πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως δηλώνει ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών, με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει πως «η ελληνική κυβέρνηση κάνει ήδη, και θα συνεχίσει να κάνει, το καλύτερο εφικτό για να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες της ακρίβειας».

Σταϊκούρας για ακρίβεια: «Ό,τι και να δώσουμε την επόμενη μέρα μπορεί να μην είναι αρκετό»

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις στην οικονομία, ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει ότι «η ελληνική οικονομία, με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το 2021, εμφάνισε μεγάλη ανθεκτικότητα και επέδειξε ισχυρή και βιώσιμη δυναμική».

 

Οι λύσεις που προτείνει το Υπουργείο Οικονομικών

Υπό το πρίσμα αυτό, ο Χρήστος Σταϊκούρας δίνει το στίγμα των επόμενων κινήσεων – παρεμβάσεων στην οικονομία, οι οποίες αποκρυσταλλώνονται στα εξής:

 

  • Θα συνεχίσει να επιδοτεί λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.
  • Μειώνει περαιτέρω τον ΕΝΦΙΑ, ώστε να στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, κυρίως των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων.
  • Θα αυξήσει, για 2η φορά εφέτος, τον κατώτατο μισθό.
  • Προχωρά τις επόμενες εβδομάδες, ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τον δυνητικό δημοσιονομικό χώρο, στην έκτακτη στήριξη αδύναμων συμπολιτών.
  • Τέλος, αναζητά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, νέες «γραμμές άμυνας», για πρόσθετη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τι είχε πει ο Χρήστος Σταϊκούρας στο FIN FORUM 2022

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη (02/03) ο κ. Σταϊκούρας είχε μιλήσει στο FIN FORUM 2022, όπου αναφέρθηκε στο κόστος από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις αβεβαιότητες που αυτή δημιουργεί.

«Υπάρχουν και αυξημένες αβεβαιότητες. Στις υφιστάμενες αβεβαιότητες ήρθε να προστεθεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μια απολύτων ανιστόρητη, καταδικαστέα πράξη. Η Ελλάδα στέκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στο πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό της νομιμότητας, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Με πράξεις, μαζί με το σύνολο των ευρωπαίων εταίρων και μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Η εισβολή όμως θα έχει κόστος, σημαντικότατο για τη Ρωσία και βλέπουμε ήδη τις συνέπειες, θα έχει κόστος όμως και για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και την ελληνική.

Συγκεκριμένα, στον αριθμό της οικονομικής μεγέθυνσης προφανώς με απώλεια πλούτου, στον πληθωρισμό, κυρίως μέσα από τα ενεργειακά προϊόντα, τα οποία κάθε μέρα αυξάνονται.

Θα έχουμε πιθανό κόστος στον τουρισμό, άμεσο και έμμεσο και ηπιότερα θα είναι τα χαρακτηριστικά όσον αφορά το ισοζύγιο, δηλαδή τις εισαγωγές, εξαγωγές ή άμεσες ξένες επενδύσεις.

Θα υπάρχουν και πρόσθετες δυσμενείς συνέπειες όπως θα είναι η αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας».

Ο ΥΠΟΙΚ συνέχισε λέγοντας πως:

Οι 7 στόχοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το 2022

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας έθεσε τους επτά στόχους της κυβέρνησης για το 2022:

  1. Οικονομική μεγέθυνση
  2. Διατηρισημότητα ανάπτυξης
  3. Έξοδος από τη δημοσιονομική εποπτεία
  4. Μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό
  5. Ενίσχυση της άμυνας και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας
  6. Σταδιακή μετάβαση σε καθεστώς δημοσιονομικής ισορροπίας
  7. Επαναφορά στην επενδυτική βαθμίδα το 2023
Tags
Back to top button