Η άσκηση Spears of Victory 2025 (Λόγχες της Νίκης 2025) διεξάγεται αυτή τη στιγμή στη Σαουδική Αραβία, με την συμμετοχή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με 4 μαχητικά Α/Φ F-16 Block 50 και C-130H.
Η Άσκηση σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από το AIR WAR CENTER της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας.
Φωτογραφίες από την άφιξη ορισμένων από τις αεροπορικές δυνάμεις που συμμετείχαν στην άσκηση Spears of Victory 2025 έδειξαν αεροσκάφη F-16C του Μπαχρέιν, Rafales του Κατάρ, Mirage 2000 των ΗΑΕ (και ένα αεροσκάφος υποστήριξης C-17), γαλλικά μαχητικά Rafales (και ένα αεροσκάφος υποστήριξης A400M), F-16C της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (και ένα C-130H), Typhoons της Βρετανίας και αμερικανικά F-16C από την 52η Πτέρυγα Μάχης του Spangdahlem.
Κατά την διάρκεια της Άσκησης, θα εκτελεστούν σύνθετα επιχειρησιακά αεροπορικά σενάρια, όπως:
● Αμυντικές και Επιθετικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Defensive – Offensive Counter Air).
● Εναέρια Μάχη μεταξύ διαφορετικών τύπων Αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).
● Δυναμική Στοχοποίηση (Dynamic Targeting).
● Έρευνα και Διάσωση Μάχης (Combat Search and Rescue – CSAR).
● Υποστήριξη Συστημάτων Unmanned Aerial Vehicles (UAV Support).
● Εκτέλεση αεροπορικών σεναρίων Slow Mover Interset.
Οι ασκήσεις που εφαρμόζει το Κέντρο Αεροπορικού Πολέμου στην Σ. Αραβία, θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των τρεχουσών και των αναδυόμενων απειλών, και στην προώθηση των τακτικών δυνατοτήτων.
Τα αεροσκάφη θα συμμετάσχουν σε πολύπλοκες τακτικές επιχειρήσεις, που έχουν σχεδιαστεί για να προσομοιώνουν με ακρίβεια απειλές σε ένα προηγμένο περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου.
Οι χώρες που συνεισφέρουν αεροσκάφη στην άσκηση περιλαμβάνουν τους συμμάχους του GCC, Μπαχρέιν, Κατάρ και ΗΑΕ, καθώς και Γαλλία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Πακιστάν.
Επτά ακόμη έθνη θα λάβουν μέρος ως παρατηρητές, αυτές είναι η Αυστραλία, η Αίγυπτος, η Ιταλία, η Ιορδανία, το Μαρόκο, η Νότια Κορέα και η Ισπανία.
Η άσκηση θα διαρκέσει από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνει συμμετοχή από 15 χώρες, υπογραμμίζοντας την παγκόσμια δέσμευση για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας.
Ο Υποπτέραρχος της Σαουδαραβικής Πολεμικής Αεροπορίας Μοχάμεντ μπιν Αλί Αλ-Ομάρι, διοικητής της άσκησης, ανέφερε ότι στόχος ήταν να ενισχυθεί η ετοιμότητα μάχης, να προωθηθεί η ανταλλαγή εμπειριών, στον σχεδιασμό και την εκτέλεση ειδικών αποστολών, και να ενοποιηθεί η έννοια της κοινής στρατιωτικής δράσης.
Οι συμμετέχουσες δυνάμεις θα συμμετάσχουν σε πολύπλοκες τακτικές επιχειρήσεις που έχουν σχεδιαστεί για την προσομοίωση απειλών σε ένα προηγμένο περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου, ενσωματώνοντας όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, το Υπουργείο Εθνικής Φρουράς και την Προεδρία της Κρατικής Ασφάλειας, μαζί με στρατιωτικά τμήματα από άλλα έθνη με ενεργές δυνάμεις στο έδαφος.