Ο απερχόμενος πρόεδρος της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ, ευρέως γνωστός με το προσωνύμιο "ο πρόεδρος Instagram", επικράτησε σήμερα, εξασφαλίζοντας μια δεύτερη θητεία, έναντι του αντιπάλου του Μάριαν Σάρετς, πρώην κωμικού, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που σηματοδοτήθηκε από τα υψηλά ποσοστά αποχής, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα.
Με καταμετρημένο το 93% των ψήφων, ο Πάχορ (κεντροαριστερά), ηλικίας 54 ετών και φαβορί στην εκλογική αναμέτρηση, έλαβε το 53,13% των ψήφων έναντι 46,87% για τον αντίπαλό του και δήμαρχο της πόλης Κάμνικ, ηλικίας 39 ετών.
Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 40,7%.
Ο Σάρετς, που συμμετείχε στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος, παραδέχθηκε την ήττα του δηλώνοντας, ωστόσο, ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του «την ώρα που μας έλεγαν, μόλις ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία, ότι δεν έχουμε καμία τύχη».
Ο Μάριαν Σάρετςέγινε γνωστός για τις μιμήσεις που έκανε υποδυόμενους πολιτικούς της Σλοβενίας προτού ασχοληθεί κι ο ίδιος με την πολιτική. Είναι δήμαρχος της πόλης Κάμνικ, κοντά στην πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα, από το 2010, και η εκστρατεία του είχε κεντρικό σύνθημα στην απόρριψη των πολιτικών ελίτ.
Προκάλεσε έκπληξη συγκεντρώνοντας το 24,93% των ψήφων στον πρώτο γύρο της 22ας Οκτωβρίου και επικρατώντας έναντι άλλων 7 υποψηφίων, μεταξύ αυτών εκείνοι που προέρχονταν από τους κόλπους μεγάλων πολιτικών κομμάτων.
Ο Μπάρουτ Πάχορ είχε λάβει ποσοστό 47,10%, ενώ ήλπιζε ότι θα επανεκλεγόταν από τον πρώτο γύρο.
Περίπου 1,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ωστόσο λίγοι ανταποκρίθηκαν.
Στον πρώτο γύρο το ποσοστό αποχής είχε ανέλθει σε 55%.
Ο Πάχορ είχε καλλιεργήσει κατά τη διάρκεια της θητείας του στον προεδρικό θώκο την εικόνα ενός προέδρου μοντέρνου, που βρισκόταν κοντά στους πολίτες.
Πρώην μοντέλο, πρώην μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σλοβενίας και κατόπιν στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SD), συνηθίζει να καμαρώνει για τους 40.000 εγγεγραμμένους «φίλους» που διαθέτει στο Instagram, όπου συχνά αναρτά στιγμιότυπα από την προσωπική του ζωή.
Είχε τη στήριξη του κόμματος του Σοσιαλδημοκρατών, που από το 2014 συμμετέχει στον συνασπισμό του κεντρώου πρωθυπουργού Μίρο Τσέραρ.
Αφού ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού το 2008, ο Πάχορ αναγκάστηκε να αποχωρήσει το 2011 μεσούσης της οικονομικής κρίσης, ενώ επανήλθε δυναμικά καταλαμβάνοντας τον προεδρικό θώκο το 2012.