Eίναι τώρα η καλύτερη ρεαλιστική επιλογή η παραμονή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της Ε.Ε, έστω και εαν δεν είναι μέλος της ένωσης, δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, που τάχθηκε κατά του Brexit.
Στο 8,5% μπορεί να φθάσει το πλήγμα στο μέγεθος της οικονομίας της Σκωτίας έως το 2030 εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς εμπορική συμφωνία, ανέφερε η κυβέρνηση της Σκοτίας καθώς εντείνει τις εκκλήσεις να παραμείνει η χώρα στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων στη Σκωτία μπορεί να μειωθούν έως και 10,2% σε σχέση με το εάν η χώρα παρέμενε μέλος της ΕΕ, στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας για το Brexit, ανέφερε η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκοτίας σε αξιολόγηση του οικονομικού αντίκτυπου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, που τάχθηκε κατά του Brexit, δήλωσε ότι η παραμονή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ, εάν όχι στην ίδια την ένωση, είναι τώρα η καλύτερη ρεαλιστική επιλογή. Αλλά και πάλι θα μπορούσε να πλήξει τη Σκοτία.
«Εάν είναι να προχωρήσει το Brexit, τότε η παραμονή στην ενιαία αγορά είναι η μόνη επιλογή που βγάζει νόημα», δήλωσε η Στέρτζον σε δημοσιογράφους.
Η παραμονή στην ενιαία αγορά ως μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) θα σημαίνει ότι η οικονομία της Σκωτίας θα είναι κατά 2,7% μικρότερη το 2030 απ' ό,τι θα ήταν εάν δεν συνέβαινε καθόλου το Brexit, δήλωσε η Στέρτζον.
«Καμία από αυτές τις επιλογές δεν είναι τόσο καλή όσο η παραμονή εντός της ΕΕ», πρόσθεσε.
Η οικονομία της Σκωτίας αντιστοιχεί σε λιγότερο από το ένα δέκατο της βρετανικής οικονομίας συνολικά.
Σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση, το μόνο αξιόπιστο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου είναι η Βρετανία να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Ωστόσο, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο η Βρετανία να γίνει μέλος του ΕΟΧ, καθώς αυτό περιλαμβάνει ανεμπόδιστη ελευθερία στη μετακίνηση εργαζομένων από την ΕΕ προς τη Βρετανία, κάτι που η Μέι έχει δεσμευθεί να τερματίσει.