Συνεχίζεται την Τρίτη, και κατά πάσα και τις επόμενες ημέρες, η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ επί της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την αλλαγή του συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής στα Σκόπια, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία.
Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.
Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, εικάζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.
Η έκκληση του Ζάεφ
Νωρίτερα, κατά την ομιλία του, ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Και απευθυνόταν ιδιαίτερα σε εκείνους που εμφανίζονται αναποφάσιστοι ακόμα. «Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η θέληση των πολιτών είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά» τόνισε ο Ζάεφ.
Και αφού πρώτα επιχείρησε να ρίξει τους βουλευτές στο… φιλότιμο, στη συνέχεια διεμήνυσε πως αν δεν γίνουν οι Συνταγματικές Αλλαγές και άρα απορριφθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η ΠΓΔΜ θα απομονωθεί και θα επαναφέρει τα τραυματικά χρόνια. «Πρέπει να αποφασίσετε αν θα κερδίσουμε πολλά ή θα χάσουμε πολλά» είπε ο Ζάεφ, σημειώνοντας πως η ψήφος για ένα ευρωπαϊκό μέλλον θα οδηγήσει την ΠΓΔΜ προς την πλήρη ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε και στις εικόνες ντροπής της 27ης Απριλίου και τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί τότε στη Βουλή (σ.σ. είχε τραυματιστεί ο ίδιος). Οι διχόνοια πρέπει να σταματήσει, είπε. «Αυτή είναι μια ευκαιρία να συγχωρέσουμε τους εαυτούς μας. Ας δώσουμε τα χέρια», είπε ο Ζάεφ, τονίζοντας πως αν οι πολιτικοί δεν συμφιλιωθούν, δεν θα συμφιλιωθεί ούτε ο λαός.
Στην Ολομέλεια, η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά στο αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.